Van matchfixing naar gokschandaal: Eupense spelers zouden op eigen matchen gegokt hebben

Van matchfixing naar gokschandaal: Eupense spelers zouden op eigen matchen gegokt hebben

Voetbalclub KAS Eupen redde zich dit weekend nog van de degradatie door, op opvallende wijze, met 4-0 de maat te nemen van Moeskroen, maar sindsdien bevindt het zich in het oog van een storm. Al snel werden er vanuit verschillende hoeken beschuldigingen van matchfixing rondgestrooid, maar nu is ook gelekt dat spelers van Eupen geregeld op hun eigen matchen zouden gegokt hebben. Het parket bevestigt dat er al een vooronderzoek geopend is.

Eupen moet zowat van de hel naar de hemel en terug zijn gegaan op een paar uur tijd. Na de miraculeuze redding, iets té miraculeus voor velen, afgelopen zaterdag regende het beschuldigingen van matchfixing. Eupen en Moeskroen, twee Waalse clubs, zouden het op een akkoordje gegooid hebben.

Dat Eupen op amper een paar minuten drie goals maakte, kon er bij degradatieconcurrent KV Mechelen niet in. “In het Belgische voetbal kan alles”, reageerde Mechelen-coach Dennis Van Wijk cynisch na de wedstrijd. “Hier bleef het 2-0 en daar werd het – surprise, surprise – 4-0.”

Gokprobleem

Maar daar eindigt het niet voor de Duitstalige voetbalclub, want nu zijn er verhalen opgedoken van Eupense spelers die op eigen matchen zouden gegokt hebben. Die geruchten werden amper een dag voor de beslissende match van afgelopen weekend aan de clubleiding van Eupen meegedeeld. “Twee van jullie spelers hebben ingezet op een nederlaag tegen Moeskroen”, meldde een anonieme bron aan de kranten van Het Mediahuis.

En het zou niet bij die ene wedstrijd gebleven zijn. Eupen zou al een hele tijd te kampen hebben met een gokprobleem in z’n kleedkamer. Dat die problemen uitgelekt zijn, is niet echt opvallend. De Eupense spelers zouden het niet meteen onder stoelen of banken gestoken hebben. In kledij van de club zouden ze zomaar lokale krantenwinkels/gokkantoren zijn binnengestapt om te gokken op wedstrijden. Het Eupense parket wou geen details lossen, maar bevestigde de zaak wel door te melden “bepaalde informatie” te hebben ontvangen. Daarop is een vooronderzoek geopend.

Redding

Voor Eupen is het meteen een domper op de feestvreugde. De redding moest het eerste orgelpunt vormen van de komst ex-Champions League– en wereldbeker-winnaar Claude Makelélé als coach. Maar het draaide anders uit voor de enige Duitstalige profclub in België. De beschuldigingen van matchfixing zullen waarschijnlijk nooit hardgemaakt kunnen worden (zo bevestigde de Voetbalbond al dat een klacht indienen weinig zin heeft), maar met dit gokschandaal hangt er toch een zware donderwolk boven het Kehrwegstadion.

Facebook kaseupen.official

Gesponsorde artikelen