Van nerd naar model: zo voelt het om ineens knap te zijn

Van nerd naar model: zo voelt het om ineens knap te zijn
Getty Images

Lyndsey Scott is een 29-jarige Afrikaans-Amerikaanse met een diploma computerwetenschappen, die houdt van coderen en zelf apps maakt. Op zich al straf genoeg, maar ze is nog veel meer dan dat. Lyndsey is ook model en werkte onder andere voor Prada en Victoria’s Secret. Maar ondanks dat succes vindt ze het nog steeds moeilijk om haar schoonheid – en de voor- en nadelen die daarmee gepaard gaan – te accepteren. Want boven alles vindt ze zichzelf nog steeds een ‘nerd’.

Nochtans bleef de technische achtergrond van Lyndsey tot voor kort een goed bewaard geheim. “De mode-industrie doet een poging om een model te herleiden en, op een bepaalde manier, simpel te maken. Ze hebben me vaak aangeprezen als jonger dan ik eigenlijk ben. Ze praatten nooit over mijn opleiding. Ik snap het wel. Jeugdigheid wordt hoger ingeschat dan een opleiding”, aldus Lyndsey aan Pando Daily.

Succes

Het legde Lyndsey ook geen windeieren, want ze is erg succesvol als model. Haar grote doorbraak kwam er in 2009, toen ze als eerste Afrikaans-Amerikaanse van Calvin Klein een exclusief contract kreeg voor de modeweek in New York. Daarna werkte ze onder andere voor Victoria’s Secret, Prada en Louis Vuitton.

Nochtans was dat nooit de toekomst die Lyndsey voor zichzelf in gedachten had. Op de website van de Huffington Post vertelt Lyndsey over hoe ze vroeger beschouwd werd als een nerd en hoe ze gepest werd om haar looks. “Ik werd eigenlijk niet gepest tot mijn super vreemde jaren op de middelbare school, toen ik ineens 1,75 meter groot was en 40 kilogram woog”, bekent ze. “Ik was een laatbloeier. Ik begon er pas uit te zien als een model na mijn studies.”

Voordelen…

Dat maakt van Lyndsey de ideale persoon om te praten over de voordelen van knappe looks. “Het is een vreemde ervaring dat mensen me nu op een bepaalde manier zien en behandelen. Tijdens mijn puberteit werd ik vaak gepest en had ik geen vrienden, omdat mensen me automatisch beoordeelden als iemand die ik niet was. Oké, natuurlijk geef ik toe dat ik altijd een nerd geweest ben, maar ik denk graag dat ik een coole nerd ben. Het verschil is dat ik vroeger de kans niet kreeg om te tonen dat ik eigenlijk cool ben, en nu geven mensen mij die kans wel … en zijn ze vaak teleurgesteld dat ik eigenlijk een nerd ben.”

Vooral opvallend voor Lyndsey is de manier waarop ze behandeld wordt sinds ze zogezegd knap is. “De voordelen van er goed uitzien: mensen geven je veel meer gratis staaltjes, ik verdien geld met mijn looks, vreemden praten vaker met mij, meer mensen luisteren naar mij en lachen met mijn grapjes, en ik heb zelfs af en toe een aanbidder … allemaal goede dingen.”

… maar ook nadelen

Maar – geloof het of niet – er zijn ook nadelen. “Aan de andere kant: sommigen slaan de complimentjes over en noemen me gewoon een bitch als ik voorbij loop, sommige vrouwen (hoewel erg weinig) zijn erg kattig tegen me van in het begin en veel mensen zijn geschokt als ze te weten komen dat ik meer ben dan een leeghoofd. Soms maakt me dat zeer, zeer boos”, aldus Lyndsey.

“Ik kan dan ook niet anders dan me afvragen: waarom vonden ze me toen niet leuk, terwijl ik nog altijd dezelfde persoon ben? Waarom vinden ze me nu leuk? Hoe kan ik weten dat ze me nu leuk vinden? Vindt iemand mij eigenlijk echt wel leuk?”

Apps

Maar aan de andere kant durft Lyndsey wel toe te geven dat ze ook gebruikmaakt van haar looks. “Natuurlijk doe ik dat. Ik ben dan ook een model… En in het algemeen is het hebben van schoonheid én intellligentie super handig op momenten dat ik een beetje meer autoriteit nodig heb. Als ik me machtig moet voelen, doe ik mijn haar, trek ik een leuke outfit aan, doe ik wat make-up op en dat helpt ongelofelijk veel”, bekent ze.

Maar als ze alleen thuis is, haar lokken volledig in de war zijn en ze haar gebroken bril met plakband in het midden draagt, dan gaat ze aan het coderen. Zo bedacht ze bijvoorbeeld de iPort, een app die modellen helpt om hun portfolio op te laden op een iPad. 

Een vrouw om in de gaten te houden dus. Of zoals haar broer het stelt: “Ze is als Gisele Bundchen in combinatie met Bill Gates.” 

Je kan Lyndsey volgen op Facebook, Twitter en Instagram.

Gesponsorde artikelen