Left Right
scrollTop top

Van Paradise naar hel op aarde: vuurzee legt Californisch stadje in no time compleet in de as


Van Paradise naar hel op aarde: vuurzee legt Californisch stadje in no time compleet in de as

Natuurbranden verschroeiden dit jaar al bijna 7.000 vierkante kilometer land in Californië. Dat is twee keer zo veel als in 2017 en drie keer meer dan het gemiddelde in de afgelopen vijf jaar. Hoe dramatisch de situatie is, werd gisteren nog eens duidelijk: een bosbrand in het noorden van Californië heeft het stadje Paradise compleet vernietigd.

Honderden gebouwen in het plaatsje zijn verwoest. “Er staat nog maar weinig overeind”, zegt een woordvoerder van de brandweer over de plaats met 27.000 inwoners. De vlammenzee wordt gestuwd door een stevige wind en raast nu richting de grotere stad Chico (93.000 inwoners).

Op sociale media zijn er meldingen van doden, maar de politie kan nog niet bevestigen of er daadwerkelijk mensen zijn omgekomen. Wel is duidelijk dat zowel burgers als brandweermannen gewond zijn geraakt.

De wegen rond het afgelegen Paradise konden de stroom vluchtende mensen niet aan. Door ongelukken liep het verkeer op een aantal plaatsen vast. Bewoners lieten hun auto’s staan en renden voor hun leven, soms met kinderen of huisdieren in hun armen.

“De hele stad staat in brand”, zei een man die op zijn motor ontsnapte tegen een lokaal tv-station. “We moesten door de vlammen rijden om hier te komen.” Een sheriff plaatste videobeelden van de brand op Twitter.

In een dag heeft de bosbrand – die de naam Camp Fire heeft gekregen – zo’n 32 vierkante kilometer in de as gelegd. Vanwege het droge weer en de harde wind is de brand erg lastig te blussen. Experts vrezen dat de natuurbrand nog zal groeien.

2018 is een van de meest verwoestende jaren ooit voor Californië als het gaat om bosbranden.

Opwarming klimaat

Park Williams, klimaatexpert aan het Lamont-Doherty Earth Observatory van Columbia University zegt dat ze in Californië er best rekening mee houden dat dit soort branden alleen maar erger gaan worden.

Volgens Williams is er een duidelijk verband tussen de stijging van de temperatuur op aarde sinds de 19de eeuw en de ernst van natuurbranden.

Ecologisch gezien zijn de branden een dubbele klap: ze vernietigen bomen die helpen het broeikaseffect te vertragen door tijdens het groeien warmteopnemend koolstofdioxide op te nemen. De branden geven ook koolstofdioxide af, en het roet doet sneeuw en ijs sneller smelten door een toegenomen albedo-effect.

Sinds 2015 is er in Californië een tipping point bereikt: de natuurbranden geven meer CO2 af dan dat het goed in de immense staat kan opnemen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…