Vanaf 1 oktober mogelijkheid voor mobiliteitsbudget waarmee werknemers bedrijfswagen kunnen inruilen

Vanaf 1 oktober mogelijkheid voor mobiliteitsbudget waarmee werknemers bedrijfswagen kunnen inruilen

Binnenkort wordt het voor werknemers met een bedrijfswagen mogelijk om hun salariswagen in te ruilen voor een bepaald mobiliteitsbudget.

In Belgiƫ krijgen veel werknemers van hun bedrijf een bedrijfswagen omdat er in ons land hoge belastingen geheven worden op lonen. En negatief bijeffect daarvan is dat er veel volk op de baan is en dat we massaal in de file staan.

Bovendien is het niet erg goed voor het milieu. Daarom voert de federale regering maatregelen in om het autogebruik terug te dringen. Dit wetsvoorstel komt van minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

Het mobiliteitsbudget houdt in dat werknemers een bepaald bedrag krijgen in plaats van een salariswagen. Het bedrag wordt berekend op basis van de afstand tussen de woonplaats van de werknemer en zijn/haar werk. Dat melden de VRT en de kranten van Het Mediahuis.

Drie keuzes

Werknemers, die voor een mobiliteitsbudget kiezen, krijgen drie keuzes: een grote auto, een kleinere auto of alternatieven. Wie een grote auto kiest, zal waarschijnlijk geen geld van het mobiliteitsbudget over hebben. Wie een kleinere auto kiest, zal nog geld hebben voor alternatieven zoals een trein- of busabonnement of een fiets. Mensen kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om geen wagen aan te schaffen en uitsluitend voor alternatieven gaan.

Werknemers die dichtbij wonen

Mensen die tot vijf kilometer van hun werk wonen, mogen het mobiliteitsbudget gebruiken om de huur van hun verblijfplaats te betalen of om de interesten op een woonkrediet af te betalen. Het niet-gebruikte geld wordt als loon uitbetaald. Je betaalt er sociale bijdragen op, maar het telt wel mee voor je pensioen. De mogelijkheid om voor het mobiliteitsbudget te kiezen, zal er vanaf 1 oktober zijn.

Gesponsorde artikelen