Vanaf 2019 mogen álle plastic verpakkingen in de blauwe pmd-zak

Vanaf 2019 mogen álle plastic verpakkingen in de blauwe pmd-zak

Vanaf 2019 mogen alle plastic verpakkingen gesorteerd worden in de blauwe pmd-zak. Fost Plus maakte dit nieuws vandaag bekend. De veranderingen zullen vanaf 2019 ingevoerd worden en tegen 2021 zal de nieuwe regeling overal in ons land in werking zijn. 

Pmd staat voor plastic flessen, metaal en drankkartons. Het is een van de basisregels van het sorteren, maar vanaf 2019 krijgen die letters een iets andere invulling. Vanaf dan zal je namelijk al je plastic verpakkingen in de blauwe zak mogen sorteren. Niet langer enkel plastic flessen, maar dus ook botervlootjes, yoghurtpotjes en andere verpakkingen gemaakt van plastic.

Vereenvoudigd voor de burgers

Afvalverwerkingsbedrijf Fost Plus maakte de verandering vandaag bekend. De vernieuwing zal het sorteren voor de burger gemakkelijker moeten maken. Het nieuwe systeem zal vanaf 2019 geleidelijk ingevoerd worden en tegen 1 januari 2021 zullen alle Belgische gezinnen de nieuwe uitgebreide zakken kunnen gebruiken.

De kleur en benaming van de zak blijven ongewijzigd. We zullen dus in 2021 nog steeds spreken van de pmd-zak, oftewel “de blauwe zak”. Maar de ‘p’ van pmd zal vanaf dan staan voor plastic verpakkingen in plaats van enkel plastic flessen.

Andere voordelen

De uitbreiding van de inhoud van de pmd-zak zal volgens Fost Plus nog meer positieve gevolgen hebben. Zo zal er per consument acht kilo minder huishoudelijk afval in de restafvalzakken terechtkomen en dus meer afval gerecycleerd kunnen worden. Daardoor zal het recyclagepercentage voor plastic van de huidige 39 procent stijgen naar 64 procent, wat een stuk boven de door Europa bepaalde doelstellingen ligt (55 procent vanaf 2025).

Verder zal de vernieuwing ook 350 nieuwe banen creëren, voornamelijk voor laaggeschoolde arbeiders.

Fost Plus

Gesponsorde artikelen