Vanaf 9 augustus mogen winkels geen extra kosten meer aanrekenen voor elektronische betalingen

Vanaf 9 augustus mogen winkels geen extra kosten meer aanrekenen voor elektronische betalingen

De nieuwe wet rond online betalingen treedt op 9 augustus in ons land in werking. Hierdoor zullen winkeliers niet langer extra kosten mogen aanrekenen bij betalingen met de bankkaart. Maar handelaars mogen wel nog steeds betalingen weigeren. 

Je kent het ongetwijfeld wel. Je gaat naar de nachtwinkel voor een zak chips en moet bovenop de al belachelijk dure prijs voor die halve zak lucht ook nog eens 20 cent extra betalen omdat je met de kaart betaalt. Dat zal vanaf 9 augustus voorgoed verleden tijd zijn.

Verbod op extra kosten

In België zal het vanaf 9 augustus dus verboden zijn om als handelaar extra kosten aan te rekenen wanneer klanten met de bankkaart betalen. Hiermee past ons land zich dus aan aan de Europese regels die in februari van dit jaar in werking traden.

CCV, een bedrijf gespecialiseerd in deze online betalingen en verdeler van heel wat betaalterminals, is enthousiast over deze beslissing. “Slechts een minderheid van de handelaren rekende nog steeds deze kosten door. De realiteit is dat deze handelaren daardoor zowel omzet als klanten mislopen”, klinkt het bij Sam Arckens, CCO van CCV. “Klanten willen bij voorkeur met de kaart betalen en worden afgeschrikt door negatieve signalen zoals de vraag om bij te betalen om elektronisch te mogen betalen.”

België laatste van de klas

Ons land is een van de laatste landen waar winkeliers nog kosten mogen aanrekenen voor betalingen met de bankkaart. “Het gebruik stamt eigenlijk nog uit de tijd dat voor elke elektronische betaling een telefoonverbinding tot stand werd gebracht”, verduidelijkt Arckens. “Handelaren met kleine marges, zoals krantenverkopers, zagen hun winst verdwijnen door de communicatiekost.”

“Vandaag is het overgrote deel van de betaalterminals via het internet met onze systemen verbonden, daardoor is die communicatiekost dus sowieso weggevallen. De sector heeft de voorbije jaren ook grote inspanningen geleverd om de kostprijs voor kleine bedragen stevig te verlagen voor handelaren.”

Contactloos betalen

Deze nieuwe bepalingen zijn een stap in de goede richting voor het gebruik van contactloos betalen. In vele winkels is het momenteel al mogelijk om contactloos te betalen.

Wie een bankkaart heeft die hiervoor uitgerust is, kan bedragen tot 25 euro betalen zonder een pincode te moeten geven. Gewoon de kaart tegen de betaalterminal houden en klaar is kees. Volgens CCV zal dit in de toekomst de standaard worden voor kleine betalingen. “Dat hier geen kosten aan worden toegevoegd door de handelaar, zal de groei in dit segment enkel versterken”, stelt Arckens hoopvol. Want Belgen blijven toch nog steeds verknocht aan cash geld.

Gesponsorde artikelen