Vanaf dit jaar geen Netflix Originals meer op het Filmfestival van Cannes

Vanaf dit jaar geen Netflix Originals meer op het Filmfestival van Cannes

Dit jaar zullen er geen Netflix Originals te zien zijn op het Filmfestival van Cannes en de organisatie heeft ook selfies op de roedeloper verboden. Er waren al langer discussies tussen Netflix en de organisatie van het festival aan de gang.  

In een exclusief interview met het Franse magazine Le Film Français heeft festivaldirecteur Thierry Fremaux de beslissingen bekend gemaakt. Hij verklaarde dat films van Netflix en andere streamingdiensten niet kunnen meedingen voor de Gouden Palm, de belangrijkste prijs op het Franse festival. Nog een verandering is dat dit jaar selfies op de rodeloper verboden zijn.

Franse wet

Vorig jaar werd voor twee Netflix films een uitzondering gemaakt. Bong Joon-ho’s Okja en Noah Baumbach’s The Meyerowitz Stories werden wel toegelaten tot de competitie. Wat volgens Fremaux tot wereldwijde controverse leidde. Er is namelijk een Franse wet met specifieke richtlijnen over wanneer films van de zalen naar andere platformen mogen worden overgezet. Voor die twee films werd vorig jaar dus een uitzondering gemaakt.

“Vorig jaar, toen de twee films werden geselecteerd, dacht ik dat ik Netflix kon overtuigen om de film te releasen in de bioscoop, maar ze weigerden,” vertelde Fremaux aan Le Film Français. Volgens diezelfde Franse wet moet er een periode van ongeveer 36 maanden zitten tussen de release in de bioscoop en die op streamingdiensten.

In 2017 probeerde Netflix om de films tijdelijk (minder dan een week) te laten zien in de Franse bioscopen, zodat de films tegelijk in de zalen als op de streamingdienst te zien zouden zijn. Het festival vroeg Netflix, tevergeefs, meerdere malen om de films in de Franse zalen te tonen en niet alleen voor hun abonnees, maar er kwam geen overeenkomst tussen de twee. Volgens Fremaux kunnen, ondanks de ban, de Netflix films wel getoond worden tijdens het festival.

Het 71ste filmfestival van Cannes vindt plaats van 8 tot 19 mei.

Gesponsorde artikelen