Vanaf nu razendsnel 5G-internet in het VK, maar dat brengt ook nadelen met zich mee

Sinds vandaag surfen mensen via het eerste 5G-netwerk in de Britse steden Londen, Edinburgh, Cardiff, Belfast, Birmingham en Manchester. Dat zorgt voor ongeveer tien keer sneller mobiel internet dan wij nu kennen. Zo’n supersnel internet brengt heel wat voordelen met zich mee, maar ook enkele nadelen. Hoe dan ook wordt het een interessante race tussen providers om zoveel mogelijk abonnees te strikken voor dit nieuwe, mobiele 5G-internet.

Dit eerste netwerk gaat uit van de operator EE. Over een maand zal Vodafone, de grote concurrent, haar eigen 5G-netwerk uitrollen aan de overkant van het Kanaal. In de VS lanceerde operator Verizon eerder deze maand al een beperkt 5G-netwerk, maar dat is klein bier vergeleken met wat er zich in Londen afspeelt.

Het netwerk van EE is daar op drukke en toeristische plaatsen te ontvangen, waaronder St Paul’s, Covent Garden, Soho, The Strand, Tower Bridge en London Bridge.

Zo’n 10 keer sneller

Verschillende experts hebben lokaal al snelheidstests uitgevoerd, waarbij de 4G- en 5G-netwerken van EE met elkaar vergeleken werden. Volgens de Amerikaanse nieuwswebsite The Verge, een autoriteit op vlak van nieuwe technologie, is de verbinding van het 5G-netwerk ongeveer tien keer sneller dan dat van het 4G-netwerk. Meer nog: op dezelfde locaties was het 5G-netwerk goed voor een gemiddelde snelheid van 200 Mbps (Megabit per seconde) en het 4G-netwerk voor 25 Mbps.

Pervers effect

De testers gaven aan dat alle online content enorm snel oplaadt, zelfs filmpjes, en dat de 5G-verbinding eerder aanvoelde als een erg goede Wi-Fi-verbinding. Zo was het zelfs mogelijk om YouTube-filmpjes te streamen aan een uiterst hoge schermresolutie van 1440p.

Ook wanneer je op een momentopname in het midden van de video klikte, verscheen de content onmiddellijk in diezelfde hoge kwaliteit.
Hierdoor kan zich zelfs een omgekeerd, nadelig effect voordoen. Heel wat online diensten en apps beschikken namelijk (nog) niet over de capaciteit om data zo snel over te dragen als je smartphone aankan via 5G. Het wordt in de toekomst dus niet langer wachten door traag internet, maar wel door trage apps en andere online diensten.

Andere nadelen

Het huidige 5G-netwerk staat echter nog niet volledig op punt, want de uploadsnelheid laat nog te wensen over. Die draait namelijk aan maximaal 33 Mbps, dezelfde snelheid als bij de 4G-netwerken. EE belooft dat de downloadsnelheid opgevoerd zal worden tot 100 à 150 Mbps.

Over de uploadsnelheid werden echter geen beloftes gemaakt. Bovendien wordt je batterij sneller plat dan bij het surfen via het 4G-netwerk.

Zee van nieuwe mogelijkheden

Kritische stemmen zeiden dat bovengenoemde snelheden voor mobiel internet en voor smartphones overbodig zijn. Mobiel internet op basis van 3G-verbinding zorgde ervoor dat we op verplaatsing foto’s en video’s konden delen en dat we elkaar konden bellen. Met 4G-verbindingen ging dit allemaal nog sneller, vooral het streamen van video’s.

Razendsnel 5G-internet biedt op mobiel vlak echter de mogelijkheid tot cloud streaming, video’s streamen in 4K, cloud game streaming, augmented reality games die verder gaan dan Pokémon GO en Minecraft Earth, en meer. 5G staat nog in zijn kinderschoenen. Het is nu aan software-ontwikkelaars om creatief en innovatief met deze nieuwe mogelijkheden om te springen.

Race van providers

Het komt nu wellicht in elk land tot een wedloop tussen providers om zoveel mogelijk abonnees te strikken voor mobiel 5G-internet. EE biedt in het VK alvast 10 gigabyte mobiel 5G-internet aan aan 54 pond of zo’n 61 euro per maand.

Voor 120 gigabyte betaal je 74 pond of zo’n 83 euro per maand. De Britse tarieven van Vodafone zijn voorlopig nog niet bekend. In België zullen deze tarieven wellicht een stuk hoger liggen.

Huawei in de hoek

EE werkte voor de uitbouw van zijn 5G-netwerk nauw samen met de smartphoneproducent OnePlus. De nieuwe OnePlus 7 Pro is de eerste smartphone waarmee je 5G-mogelijkheden hebt in het VK. Ook de S10 5G van Samsung, de Reno 5G van Oppo en de V50 ThinQ van LG zullen compatibel zijn met 5G. Die modellen komen uit in juni.

De Mate 20 X 5G van Huawei zal voorlopig niet compatibel zijn met 5G. Dat komt doordat Google de Android-licentie van Huawei ingetrokken heeft nadat de VS de smartphonefabrikant verbannen had.

Trump verdenkt het merk ervan om spionagesoftware te installeren in de toestellen en zo personen af te luisteren. Om dit tegen te gaan werd Huawei dus op de zwarte lijst gezet, wat betekent dat Huawei geen gebruik meer mag maken van de technologie van Amerikaanse bedrijven.

China heeft op de move van Washington geantwoord door een zwarte lijst op te stellen van ‘onbetrouwbare’ buitenlandse bedrijven, groepen en personen die het belang van Chinese ondernemingen schaden. De Chinese overheid noemt geen specifieke landen of bedrijven, maar de lijst kan de relatie tussen de Verenigde Staten en China verder onder druk zetten.

Ondanks waarschuwingen van Washington, hebben ons land, de Britten en Duitsers ervoor gekozen om Huawei in te schakelen voor de uitbouw van 5G-netwerken in de landen in kwestie. Huawei zal, op aanraden van experts en beleidsmakers, echter niet betrokken zijn bij het voorzien van onderdelen voor de kern van de internetinfrastructuur. Daarmee wil men verhinderen dat Huawei gevoelige informatie zou kunnen ontfutselen.

EPA

Armworstelen tussen Washington en Peking

Bij Huawei ontkennen ze steevast banden te hebben met de Chinese overheid en beweren ze dat de invloed van de Volksrepubliek stopt aan de Chinese grenzen. China liet nog aan de VS weten dat ze er alles aan zouden doen om Huawei te beschermen. De Amerikaanse autoriteiten vragen de uitlevering van Meng Wanzhou, de CFO van Huawei en dochter van oprichter Ren Zhengfei. Die werd eind vorig jaar door de Canadese politie opgepakt op verdenking van schendingen van het Amerikaanse handelsembargo tegen Iran.

Onlangs sprak de voormalige Amerikaanse Marine Corps-generaal James Jones zich nog over China uit tijdens de Munich Security Conference. Hij gaf aan dat de Chinese apparatuur dan wel goedkoper zou zijn, maar je zou er wel je privacy en veiligheid voor opofferen. Vergelijkbare technologie uit de VS zou een stuk betrouwbaarder zijn.

Ren Zhengfei, de oprichter van de Chinese smartphonefabrikant Huawei en vader van Meng Wanzhou, heeft gezegd dat “de VS Huawei zeker niet kan verpletteren”: “De wereld kan ons niet laten liggen, want wij zijn meer geavanceerd. Zelfs als ze meer landen overhalen om tijdelijk geen gebruik te maken van onze diensten, kunnen we altijd op een lager pitje verder werken.” Hij sprak ook van een “politieke arrestatie”.

EPA

Bewijzen tegen China

Er zijn nochtans heel wat bewijzen dat China, net als Rusland en Iran, jarenlang geprobeerd heeft om via buitenlandse netwerken van het leger en particulieren geheimen te stelen en te bespioneren op vlak van businessstrategieën en militaire informatie.

Dat heeft tot groot wantrouwen vanuit het westen geleid. Van grote Chinese techbedrijven wordt nu vermoed dat ze sterk beïnvloed worden door Peking, waaronder de sociale netwerksite Tencent, de zoekmachine Baidu, de elektronicagigant Xiaomi en leveranciers van telecomonderdelen zoals Huawei en ZTE.

wiki

Huawei in tegenaanval

Toch ging Huawei in de tegenaanval door naar de Amerikaanse rechtbank te trekken met de claim dat de ban van zijn producten ongrondwettelijk is.

Op senator Marco Rubio maakte die move alvast weinig indruk. “Huawei wordt vanuit de Chinese overheid bestuurd met maar één doel: buitenlandse concurrentie ondermijnen door handelsgeheimen en intellectueel eigendom te stelen”, liet hij enkele weken geleden weten aan de Amerikaanse techwebsite The Verge. “De Communistische, Chinese regering is op lange termijn de grootste bedreiging voor de nationale en economische veiligheid van de VS. De VS moet waakzaam zijn en verhinderen dat telecombedrijven, zoals Huawei en ZTE, die vanuit de Chinese staat bestuurd worden, onze 5G-netwerken in gevaar brengen.”