Left Right
scrollTop top

Vanaf vandaag is het verplicht om je kat te laten steriliseren


Vanaf vandaag is het verplicht om je kat te laten steriliseren

Nieuwe wetten op 1 april laten ingaan is geen goed idee, maar dit is alvast geen grap: vanaf vandaag is het verplicht om je kat te laten steriliseren. Op die manier wil minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) de kattenpopulatie in Vlaanderen verminderen, want er worden te veel katten geboren.

Concreet moet je niet meteen naar de dierenarts lopen, want het hangt allemaal af van hoe oud je kat is. Is je kat na september 2014 geboren, dan heb je nog tot 2020 tijd om het dier te laten steriliseren. Alle pasgeboren katten moeten zo’n ingreep ondergaan voor ze vijf maanden oud zijn. Volgens minister Weyts kunnen katten voor heel wat nakomelingen zorgen en die belanden dan vaak op straat of in een asiel. Er zijn te veel zwerfkatten in Vlaanderen, en daarom is de wet nodig.

Toen Weyts het plan enkele maanden geleden bekend maakte, kwam er veel kritiek. Bob Proesmans, voorzitter van de Vlaamse dierenartsenvereniging Savab Flanders zei aan Het Nieuwsblad zelfs dat hij voor het voortbestaan van de huiskat vreest, aangezien er niet genoeg dieren zullen zijn om zich voort te planten. Bovendien kost zo’n ingreep al gauw 125 euro per sterilisatie, wat gezinnen misschien zal aanzetten om kleine katjes te dumpen.

Wie met katten wil kweken, heeft een speciale vergunning nodig als hobbykweker.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.162.661
 • Aantal
  doden
  1.396.375
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755