Left Right
scrollTop top

Vanaf vandaag kan je een gratis huisdiersticker halen om je huisdier te beschermen


Vanaf vandaag kan je een gratis huisdiersticker halen om je huisdier te beschermen

Bij brand worden de huisdieren gemakkelijk over het hoofd gezien. De brandweer kan namelijk niet weten of er in je huis ook een kat of een hond woont. Maar daar komt nu verandering in, want dankzij de huisdiersticker zijn je huisdieren veiliger tijdens een brand. 

Je huisdieren maken natuurlijk deel uit van je gezin. Dus moet je ze ook de bescherming kunnen bieden die je andere gezinsleden krijgen. Daarom kan je vanaf vandaag gratis huisdierstickers ophalen in het gemeentehuis en die kunnen het leven van je huisdier redden.

Brandweer

De stickers moeten de brandweer op de hoogte brengen van de aanwezigheid van je huisdieren. Wanneer het bijvoorbeeld brandt in je huis, kunnen ze op de sticker aflezen of er nog huisdieren in het huis zijn en kunnen ze deze nog proberen te redden.

Op de sticker kan je aanduiden welke huisdieren je hebt en hoeveel van elke soort. Er is plaats voor honden, katten, knaagdieren en vogels op de sticker. Wie exotischere huisdieren heeft, kan deze aangeven bij ‘overige’.

Niet overal

De uniforme huisdiersticker is een initiatief van Minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Verschillende gemeentes boden al dergelijke stickers aan, maar deze verschilden van vorm en lay-out. In mei kondigde Weyts daarom aan dat er een uniforme sticker zou komen, zodat de brandweer overal meteen kon aflezen hoeveel huisdieren er op een adres wonen. “Het is een belangrijk hulpmiddel tijdens een interventie en je maakt het de brandweer veel gemakkelijker om snel en efficiënt te opereren”, zegt Weyts in een persbericht op zijn website.

Weyts laat zelf alvast weten dat hij de sticker gebruikt: “Bij mij thuis plakt de sticker alvast op een zichtbare plaats, zodat de hulpdiensten weten dat er ten huize Weyts ook een hond, een kat en twee varkens wonen.” Wie zo’n sticker wil, kan dus langsgaan bij het gemeentehuis en krijgt deze sticker, waarmee je het leven van je huisdier kan redden, gratis mee. De stickers zijn verkrijgbaar in 229 van de 308 Vlaamse gemeenten. Sommige gemeenten houden namelijk vast aan hun eigen sticker of kiezen er voorlopig voor om geen stickers aan te bieden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899