Vanaf vandaag kan je je iPhone en iPad updaten naar iOS 10. Dit is wat er verandert

Apple stuurt je vandaag in de loop van de dag een melding dat je iOS 10 kunt downloaden, of je kunt morgen ook via Instellingen > Algemeen > Software-update handmatig checken of de update beschikbaar is. En er zitten nogal wat veranderingen in dat nieuwe besturingsysteem.

Die update naar iOS 10 neemt ongeveer een halfuurtje in beslag en vraagt een kleine 2GB aan ruimte, die je na de installatie weer terugkrijgt.

De update werkt voor toestellen vanaf de iPhone 5, de iPad Mini en iPads van de vierde generatie of nieuwer.

​Swipe

Om je meldingen te zien, swipe je nog steeds van boven naar beneden. Om je widgets te zien, druk je niet meer op het knopje widgets maar swipe je voortaan van links naar rechts. Je krijgt dan een nieuw scherm met al je actieve widgets. Het van links naar rechts swipen voor widgets geldt trouwens ook op het lockscreen.

Camera

Ook je camera wordt vanaf nu anders geopend. In plaats van naar boven te swipen, open je de camera-app nu door van rechts naar links te swipen.

Notificaties

Bij iOS 10 heb je de mogelijkheid om notificaties uit te klappen. Als je een foto krijgt, kun je de melding openklappen om de foto te zien. Of je kunt de recente gespreksgeschiedenis bekijken als je een berichtje ontvangt.

Widgets

iOS 10 biedt ook nieuwe, meer uitgebreide widgets, zoals je favoriete contacten, je dagelijkse activiteit en bestemmingen in Apple Maps om snel naar een locatie te navigeren.

Control Center: nieuw paneel

Het Control Center, het schermpje dat verschijnt als je vanaf de onderkant naar boven swipet, is uitgebreid met een nieuw paneel.

De bediening voor de muziek heeft nu een eigen paneel, waar je onder andere ziet waar de muziek wordt afgespeeld (van koptelefoon tot Apple tv) en waar je nu ook het albumhoesje ziet.

Night Shift

Apple heeft nu ook een knop voor de Night Shift-modus toegevoegd. Die kleurt je scherm ’s avonds warmer, wat volgens Apple beter is voor je ogen.

3D Touch

3D Touch, de technologie van de iPhone 6S/7 (Plus) die herkent hoe hard je op het scherm drukt, is in iOS 10 uitgebreid met meer functionaliteiten.

Zo kun je hard op notificaties drukken om direct te reageren, hard op app-updates drukken om ze te pauzeren of hard drukken op apps om een widget te zien, zoals een nieuw contact toevoegen bij de telefoon-app.

Foto-app

Apples Foto’s-app herkent in iOS 10 gezichten en objecten. Het wordt ook mogelijk om door enkele foto’s en video’s te selecteren een eigen video te maken, waarmee je bijvoorbeeld je vakantiefoto’s op een leuke manier en met bijpassend muziekje kan laten zien.

Stickers

Ook iMessage heeft een flinke make-over gekregen. Zo kun je onder andere stickers en tekeningen versturen en worden linkjes die je stuurt automatisch voorzien van extra informatie en een plaatje – zoals ​in WhatsApp.

iMessage stelt nu ook automatisch emoji voor.

Apple-apps verwijderen

De meeste van de apps die Apple met zijn iPhones en iPads levert, zijn voortaan ook makkelijker te verwijderen. Je moet dus niet meer een speciaal mapje met alle ongebruikte Apple-apps aan te maken. Alleen belangrijke apps, waaronder de App Store, Instellingen en Berichten, kan je niet verwijderen.

Meer Siri

Apple heeft z’n “slimme assistent” Siri opengesteld voor andere apps. Zo wordt het in de toekomst mogelijk om Siri in te zetten om een WhatsApp-berichtje te versturen.

Muziek en Kaarten

Apple heeft twee apps in iOS 10 een nieuw design gegeven: Muziek en Kaarten. De Maps-app heeft bijvoorbeeld voortaan één zoekbalk waarmee je alle locaties vindt. Door van beneden naar boven te swipen zie je ook de locaties van je aankomende agenda-afspraken, zodat je er direct naartoe kan navigeren.

Ook nieuw, maar alleen voor wie een iPhone 6s of een nieuwer toestel heeft, is dat wanneer je je iPhone oppakt, het scherm automatisch wordt ingeschakeld. Je ziet dan direct je laatste notificaties.

Meer
Lees meer...