Vanaf vandaag verboden om auto te wassen en zwembad te vullen, maar hoe gaan ze dat controleren?

Vanaf vandaag verboden om auto te wassen en zwembad te vullen, maar hoe gaan ze dat controleren?

Vanaf vandaag geldt een algemeen sproeiverbod met drinkwater voor recreatieve doeleinden in Vlaanderen. Het verbod geldt voor onbepaalde tijd en wie het overtreedt, riskeert sancties.

Vanaf vandaag geldt een algemeen verbod op drinkwaterverspilling in heel Vlaanderen. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) in overleg met de gouverneurs van West- en Oost-Vlaanderen beslist om een watertekort door de aanhoudende droogte te voorkomen. Alles wat niet noodzakelijk is, is nu dus eigenlijk illegaal. Wie toch zijn auto wast, het gras besproeit of zijn zwembadje vult, riskeert sancties. Ook mogen bijvoorbeeld geen straten of riolen gereinigd worden. Zelfs bedrijven mogen enkel drinkwater verbruiken als het noodzakelijk is voor het personeel, het productieproces of de bedrijfsactiviteiten. Als je voor dit soort activiteiten put- of regenwater gebruikt, is het verbod uiteraard niet van kracht. Door het warme weer zien watermaatschappijen een stijging van het drinkwaterverbruik, tot 40 procent meer dan op een gemiddelde dag. Carwashes moeten dus terugvallen op hun regenwaterreservoirs. De carwashes die dat niet hebben, mogen dus niet open

EPA

Boetes?

Schauvliege benadrukt dat de maatregel niet werd ingevoerd “om mensen massaal te beboeten”, maar ze rekent er in de eerste plaats op dat de bevolking “voldoende gezond verstand” heeft om de maatregel na te leven. Toch kunnen er bij overtredingen processen-verbaal worden opgesteld. Gaat de politie nu met een helikopter controles uitvoeren? Nope! “We gaan op eigen initiatief geen controles uitvoeren”, liet de woordvoerder van de lokale politie van Rotselaar aan newsmonkey weten. “Maar als we een melding krijgen, dan moeten we daar natuurlijk op ingaan.” Je moet dus al klikkende buren te hebben om hiervoor op de bon geslingerd te worden.

iStock

Geen paniek, wel bezorgdheid

Er zijn momenteel nog geen problemen voor de drinkwatervoorziening, maar op sommige plaatsen zitten ze stilaan aan het productielimiet en een verdere vraag naar water zou niet opgevangen kunnen worden. “Er is geen accuut waterprobleem”, zegt haar woordvoerder Jan Pauwels in het Laatste Nieuws. “Er is dus zeker geen reden tot paniek, wel tot enige bezorgdheid. We willen de mensen oproepen om voorzichtiger om te springen met hun drinkwater. Watermaatschappijen komen namelijk in de problemen met hun aanbod aan drinkwater en moeten daardoor hun voorraden aanspreken.”

iStock

Gesponsorde artikelen