Left Right
scrollTop top

Vanaf vandaag zet de NMBS meer treinen in, en studenten gaan het verschil meteen merken


Vanaf vandaag zet de NMBS meer treinen in, en studenten gaan het verschil meteen merken

Vandaag gaat het nieuwe schema van de NMBS in werking. Dat houdt vooral in dat er meer treinen worden ingezet. Het volledige aanbod wordt met 5 procent uitgebreid. Voorts moet ook een overstap vlotter verlopen, zodat je niet te lang hoeft te wachten. Vooral wie naar Brussel, Antwerpen of Gent reist, alsook de studenten, zijn de grote winnaars.

Het lang aangekondigde nieuwe treinaanbod van de NMBS moet reizigers vanaf deze week het leven aangenamer maken. Tot en met 2020 moet het aantal treinen met vijf procent toenemen, en het grootste deel daarvan rijdt al vanaf vandaag. Vooral rond de grote steden wordt het net fors uitgebreid. Op die manier wil de NMBS het fileprobleem helpen verlichten. De gebieden rond Brussel, Antwerpen en Gent zullen dus beter bediend worden. Wat de treinen tussen de grote steden onderling betreft, verandert er niet zo veel.

Extra treinen voor studenten

Behalve de pendelaars tijdens de werkweek zullen ook de studenten profiteren van het nieuwe aanbod. Zo zal de NMBS op zondagavond zes extra treinen naar de studentensteden inzetten. Vooral op de lijnen tussen De Panne en Leuven, en tussen Hasselt en Gent, zal er meer vervoerd worden. Voor het eerst zal er trouwens een apart schema voor zaterdag en zondag komen. Op zaterdag zullen er ook extra treinen rijden, maar dan ligt de focus op de winkelsteden.

Getty

Indien mogelijk zou je ook minder lang op de trein moeten zitten, al gaat dat natuurlijk niet om spectaculaire verlagingen van de reistijd. Gemiddeld zou de reistijd voor de honderd drukste verbindingen wel met 3 procent afnemen. Overstappen zou ook vlotter moeten gaan, en wanneer er ergens een opstopping ontstaat zou de hinder voor andere treinen vaker beperkt moeten blijven. Per uur zouden er volgens de NMBS gemiddeld 20 procent meer overstapmogelijkheden moeten zijn.

Nieuwe borden

Tot slot moeten ook de frustraties afnemen wanneer je na aankomst met de trein moet overstappen op een andere vorm van openbaar vervoer. De nieuwe dienstregeling houdt immers ook rekening met bus of metro. Kijk zeker eens naar de affiches in de stations, want ook de traditionele gele borden zien er vanaf vandaag helemaal anders uit. Mooi allemaal dus, maar vanaf 1 februari zullen ook de prijzen van een abonnement helaas weer stijgen.

Getty

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308