Vanaf volgende week zijn halogeenlampen verboden. Probleem?

Vanaf volgende week zijn halogeenlampen verboden. Probleem?

Na de gloeilamp in 2012 verdwijnt vanaf 1 september ook de halogeenlamp. Maar omdat winkels hun voorraden gewoon mogen blijven verkopen, zullen er naar verwachting voorlopig nog genoeg halogeenlampen verkrijgbaar zijn. Ook de gloeilamp is nog altijd te koop. Sommige winkels en ook consumenten hebben jaren geleden een voorraad gloeilampen aangelegd.

Het gebruik van traditionele verlichting leidt tot meer CO2-uitstoot. Ledlampen verbruiken volgens Milieu Centraal 75% minder stroom dan halogeenlampen en 85% minder dan gloeilampen. Het besluit om energieverslindende lampen uit te bannen is een van de maatregelen waarmee Europa de uitstoot van broeikasgassen wil verminderen.

Vanaf 1 september moeten lampen in de Europese Unie zo zuinig zijn, dat halogeen niet meer aan de eisen voldoet. Lampen moeten minimaal energielabel B hebben, terwijl halogeenlampen vrijwel altijd label C of D hebben. In de praktijk betekent het dat oude voorraden nog verkocht mogen worden maar niet meer zullen worden aangevuld.

Al bijna tien jaar geleden, in 2009, werd voor het eerst aangekondigd dat niet-zuinige lampen als de gloeilamp moesten verdwijnen. Eerst werden de lampen van 60, 75 en 100 watt verboden, sinds 2012 alle gloeilampen.

Nog massa oude lampen in onze huizen

Desalniettemin: in de overgrote meerderheid van onze huizen hangen nog gloei- of halogeenlampen. Per woning zou het gemiddeld zelfs om 13 halogeenlampen en 11 gloeilampen gaan.

De veel zuinigere ledlamp is er inmiddels in bijna alle formaten en bestaat voor zowat alle halogeenlampen als alternatief. Maar de duurdere aanschafprijs van ledlampen schrikt nog veel mensen af.

De aanschafprijs van een ledlamp verdien je nochtans in zo’n vijf jaar terug en daarna ga je besparen. Want een ledlamp gaat gemiddeld 15.000 branduren mee en dat kan dus wel 15 jaar zijn. Wie vandaag al z’n gloeilampen en halogeenlampen weggooit en vervangt door ledverlichting, bespaart volgens experts gemiddeld bijna 50 euro per jaar.

Of ook de halogeenlamp nog jarenlang verkocht gaat worden, net als de gloeilamp, is moeilijk in te schatten, maar winkels hebben blijkbaar massaal zoveel mogelijk halogeenlampen ingekocht. Wie toch verknocht is aan z’n halogeenlampen kan dus nog een hele poos voort.

Gesponsorde artikelen