Vanavond kan je de enige supermaan van 2017 zien (als het weer het toelaat tenminste)

Vanavond kan je de enige supermaan van 2017 zien (als het weer het toelaat tenminste)

Wie vanavond naar de hemel kijkt, kan genieten van een uitzonderlijk natuurfenomeen: de supermaan. Als het weer het toelaat, kan je dus een extra grote maan zien. De supermaan van vanavond is extra speciaal, want het is de enige supermaan van 2017. 

De enige supermaan van 2017 is vanavond te zien aan de hemel. Een supermaan betekent dat de maan groter lijkt omdat hij dichter bij de aarde staat dan normaal. In de video onderaan dit artikel wordt uitgelegd wat een supermaan precies betekent.

Van 16.47 tot 21.30 uur

De maan is vanavond dus iets groter en helderder dan gewoonlijk. Dit verschijnsel is zichtbaar met het blote oog, maar je kan het natuurlijk beter zien met een telescoop. “Een supermaan kan tot 14 procent groter en 30 procent helderder zijn dan een gewone volle maan op zijn hoogtepunt”, zo stelt de NASA.

Doordat de maan groter en helderder is, zullen verschillende details van de maan veel beter zichtbaar zijn. “Met het blote oog kunnen we zo bijvoorbeeld de maanzeeën zien en kunnen we ook zien dat de maan eigenlijk heel asymmetrisch is. Het ene deel van de maan beschikt over grote zeeën, terwijl het andere deel meer kraters heeft.”, legt de Franse vereniging van astronomie uit aan Europe 1.

Handig meegenomen is dat je om deze supermaan te zien je wekker niet op een onmenselijk uur zal moeten zetten. Omdat de nachten op dit moment van het jaar op hun langst zijn, is de supermaan al vanaf 16.40 uur zichtbaar en je zal hem tot 21.30 uur kunnen zien aan de hemel. Als het weer een beetje meezit natuurlijk …

Volgende supermanen

Hoewel het nu meer dan een jaar geleden was dat we getrakteerd werden op een supermaan, is het niet lang wachten op de volgende twee supermanen. Op de nacht van 1 op 2 januari 2018 krijgen we er al eentje te zien en op 31 januari is het al tijd voor de tweede supermaan van het jaar.

Als het weer vanavond dus tegenzit, heb je binnen een kleine maand al een herkansing.

Bekijk hier de video die het fenomeen van de supermaan duidelijk uitlegt:

Gesponsorde artikelen