Vanavond kan je de Oscarwinnende documentaire ‘Free Solo’ zonder reclameonderbrekingen zien op National Geographic

Vanavond kan je de Oscarwinnende documentaire ‘Free Solo’ zonder reclameonderbrekingen zien op National Geographic

In de documentaire ‘Free Solo’beklimt bergwandklimmer Alex Honnold de ruim 900 meter hoge rotswand El Capitan in het Amerikaanse Yosemite Park. Dit doet hij als eerste persoon ooit free solo, oftewel zonder touw. Zelfs de kleinste fout kan leiden tot een val met dodelijke afloop.

De beelden van de klim zijn effectief zenuwslopend en hallucinant en doen je hoofd tollen. Hoogtevrees wordt er zeker en vast door gevoed en meer dan eens zal je “Pas toch op, zot!” naar je scherm roepen. Maar Free Solo was voor ons nog meer dan een weergave van een hallucinante onderneming een karakterschets van Alex Honnold.

Honnold groeide op als een jongen die moeilijk contact wist te leggen met anderen, die altijd veel alleen was. Die een vader had met het syndroom van asperger. En die een amygdala heeft die opvallend rustig is. Dat laatste weten we omdat we in de documentaire ook zien hoe Alex persoonlijkheidstesten en een MRI ondergaat om tegenmoet te komen aan al diegenen die hem voor gek verklaren. Even twijfelt hij zelf: “Zou er iets mis zijn met mij?” en bij de vraag “Are you depressed?” twijfelt hij behoorlijk lang. Maar uiteindelijk blijkt Alex een toch redelijk normaal functionerend persoon. Iemand met een droom.

Alex is toegewijd aan zijn doel. Waarom hij het wil doen kan hij zelf niet helemaal bevatten. Zijn moeder verwoordt het als: “Volgens mij voelt hij zich tijdens het klimmen het meest levend. Het meest alles. Hoe kan je dat van iemand willen afpakken?”

En ja, Alex heeft ook een vriendin, hoewel hij zelf toegeeft dat hij de woorden “Ik hou van jou” onmogelijk kan uitspreken. Hij heeft Sanni leren kennen tijdens de laatste fase van zijn voorbereiding. En dat mag een klein mirakel heten, want Alex woont al negen jaar in zijn busje en had naar eigen zeggen de parking van de Wallmart als vaste uitvalsbasis. Ook de vriendin, de Nederlands-Amerikaanse Sanni, kan helemaal niet bevatten waarom iemand van het free solo beklimmen van de El Capitan zijn levensdoel wil maken, maar ook zij is niet degene die het hem kan of wil uit het hoofd praten.

Even begint Alex zelfs te twijfelen aan hun relatie, want – zo ervaart hij wel – ze maakt alles beter, maar omdat hij voor het eerst te maken krijgt met blessures (de eerste in zeven jaar) begint hij dat te wijten aan een gebrek aan focus en legt hij de oorzaak bij zijn relatie met Sanni. Ergens zegt hij: “Haar kernwoord in het leven is ‘happiness’, mijn kernwoord is ‘achievement.’

Het zegt veel over hoe Alex Honnold in het leven staat. Na afloop van zijn missie zegt zijn beste vriend “A normal person would take the afternoon off.” Maar Alex niet, Alex gaat trainen. Want na de verwezenlijking van je droom moet je natuurlijk weer op zoek naar een nieuw doel. Naar een nieuwe droom.

Al die elementen maken Free Solo minstens even interessant dan het klimmen op het scherp van de snee zelf. De beelden zijn hallucinant. Het portret van een persoonlijkheid compleet. Free Solo is een terechte Oscarwinnaar en een niet te missen documentaire.

Free Solo is vanavond – woensdag 20 maart – om 21.00 uur (en zonder reclameonderbrekingen) te zien op National Geographic.

Gesponsorde artikelen