Vandaag arrestatie Puigdemont in Denemarken?

Vandaag arrestatie Puigdemont in Denemarken?

De Spaanse overheid wil de afgezette Catalaanse president Puigdemont vandaag laten arresteren in Denemarken. Daar houdt hij vanmiddag een toespraak houdt. Het is Puigdemonts eerste reis sinds zijn vlucht eind oktober naar Brussel.

De kans dat de Deense justitie hem oppakt en uitlevert is volgens Spanje aanzienlijker groter dan in België. Een verzoek daartoe is ingediend bij het hooggerechtshof in Madrid. Komt het zover, dan gaat Puigdemont in Spanje direct naar de gevangenis wegens het organiseren van het verboden referendum afgelopen maand oktober.

Bij aankomst op de luchthaven van Kopenhagen vanochtend wilde Puigdemont geen antwoord geven op vragen van journalisten.

Puigdemont kwam naar Denemarken op uitnodiging van de universiteit van Kopenhagen, voor een debat onder de titel “Catalonië en Europa op een tweesprong voor de democratie”.

Probleem

Puigdemont riep op 27 oktober de onafhankelijkheid van Catalonië uit. Omdat Madrid hem daarom wil vervolgen wegens rebellie, opruiing en misbruik van publieke gelden, week Puigdemont uit naar Brussel.

Na de onafhankelijkheidsverklaring nam de nationale overheid tijdelijk de macht over in Catalonië, om nieuwe verkiezingen te organiseren. Grootste partij werd de rechts-liberale Ciudadanos. De partij van Puigdemont kwam als grootste onafhankelijkheidspartij uit de bus. De onafhankelijkheidspartijen behaalden samen een meerderheid van de zetels.

Puigdemont wil weer beëdigd worden als regiopresident, maar loopt dus het gevaar opgepakt te worden als hij terugkeert. Puigdemont heeft dan een groot probleem, omdat het vanuit de cel haast onmogelijk wordt opnieuw aan te treden als Catalaans regiopresident.

Gesponsorde artikelen