In tijden van corona gaat voor moslims vandaag de ramadan van start

de ramadan gaat vandaag van start
ISOPIX

De ramadan is de jaarlijkse vastenmaand binnen de islamitische kalender. Deze maand herinnert moslims aan hun godsdienst en zelfontplooiing. Alleen zullen moslims de vastenmaand dit jaar op een andere manier moeten beleven.

Het vasten duurt van zonsopgang tot zonsondergang. Naast eten of drinken mogen moslims ook geen seks hebben tijdens de ramadan. Eigenlijk begon de ramadan in België gisterenavond, vandaag is de eerste officiële dag.

Ramadan in coronatijd

Door de huidige coronacrisis zullen moslims dit jaar de ramadan op een andere manier moeten beleven. In normale omstandigheden vieren moslims de ramadan vooral samen met familie en vrienden. Dat is nu niet mogelijk en daarom hebben de imams samen met de moslimexecutieve een aantal richtlijnen opgesteld.

 • Ga niet naar de moskee
  Er geldt nog steeds een samenscholingsverbod waardoor de moskeeën dicht zijn. Vrijdagdiensten gaan tijdelijk ook niet door. Er wordt opgeroepen om zoveel mogelijk van thuis te bidden en er zijn ook live-uitzendingen uit de moskee.
 • Einde van de vastendag vieren (iftar), kan alleen in gezinsverband
  Ook iftars voor minder bedeelden, die traditioneel in de moskee doorgaan, worden thuis geleverd of kunnen worden opgehaald.
 • Vasten maakt je niet kwetsbaarder voor het coronavirus
  Op sociale media circuleren heel wat berichten dat je door het vasten kwetsbaarder bent voor het coronavirus. Dit zou komen omdat je slijmvliegen uitdrogen door niet te drinken. Hierdoor zou het de besmetting vergemakkelijken. Dit is niet waar.
 • Ga niet op piekmomenten naar de bakker en slager
  Er werd aan de handelaren opgeroepen om hun openingsuren te spreiden. Aan de moslims vraagt men om zoveel mogelijk online te bestellen.
 • Jongeren nemen best genoeg nachtrust
  Moslimjongeren worden opgeroepen om op tijd te gaan slapen. Ook waarschuwt men voor het fake news over de ramadan dat op sociale media circuleert.

Inlevingsvermogen in de armen

Elke moslim wordt geacht ieder jaar deel te nemen aan de ramadan. Enkel zieken, zwangere vrouwen, militairen in oorlogstijd, jonge kinderen en alle anderen voor wie het vasten een bedreiging vormt voor de gezondheid of vertragend werkt op herstel van een ziekte, zijn vrijgesteld van het vasten.

In de vastenmaand wordt er extra aandacht geschonken aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid. Verder zou vasten het inlevingsvermogen in de armen versterken en het respect in de medemens en God vergroten. Elke dag dat men vast, wordt als een overwinning gezien. Op de laatste dag van de ramadan volgt het Suikerfeest. Met dat feest vieren ze het einde van de vastenmaand door tal van zoetigheden te eten. Dit jaar viert men het einde van de ramadan en het Suikerfeest in de nacht van 23 op 24 mei.

De vijf regels

De ramadan (of siyam) is één van de vijf regels binnen de Islam. Door te vasten reinig je jezelf. Met de vastenmaand denken moslims aan mensen die niet genoeg te eten hebben. Moslims die het financieel goed hebben, moeten geld geven om arme mensen te helpen.

In de moskee bidt men met het hoofd in de richting van Mekka.
(bron: ISOPIX)

Geloofsbelijdenis (of sjahada) is de eerste regel van de Islam. Hierbij wordt het bestaan van de enige God (Allah) erkend, net zoals Mohammed als boodschapper van Allah wordt erkend. Gelovige moslims worden geacht minstens vijfmaal per dag de rituele gebeden (of salat) uit te voeren. Gewoonlijk gebeurt dit in de moskee, maar dat is niet verplicht. Op vrijdag wordt van de mannen verwacht dat ze, indien mogelijk, de moskee bezoeken. Het bidden gebeurt altijd met het gezicht in de richting van Mekka.

Een vierde regel binnen de Islam is het geven van rituele aalmoezen (of zakat). Hierbij zijn moslims verplicht een aalmoes te geven aan de armen en zou de verdeling van goederen rechtvaardiger moeten zijn.

De Kaäba, waar moslims zeven keer moeten rond stappen.
(bron: ISOPIX)

De laatste en belangrijkste regel voor moslims is de bedevaartstocht (of hadj) naar Mekka in Saoedi-Arabië. Iedere moslim (zowel man als vrouw) die het zich financieel en qua gezondheid kan permitteren, is verplicht om ten minste eenmaal in het leven de bedevaart naar Mekka te maken. In Mekka vind je de Kaäba, het centrale heiligdom van de Islam. Eens aangekomen moet de moslims zeven keer rond de Kaäba wandelen.

Gesponsorde artikelen