Vandaag vecht internet terug tegen NSA

Vandaag vecht internet terug tegen NSA

Sinds de onthulling van klokkenluider Edward Snowden is de NSA waarschijnlijk de meest gehate Amerikaanse overheidsinstelling geworden. Nu weten we namelijk hoe ver de spionageactiviteiten van de dienst gaan, en dat kan volgens het internet niet langer.

De wereld heeft genoeg van de jarenlange spionage door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Daarom wordt vandaag, op 11 februari, een protestactie gehouden, op eenzelfde wijze als twee jaar geleden tegen de SOPA-wetgeving. De organisatoren noemen het The Day We Fight Back, de dag waarop we terugvechten. Grote namen als Reddit, Greenpeace en Mozilla – bekend van internetbrowser Firefox – hebben zich achter het project geschaard.

De actie moet een vervolg zijn op de grote protesten tegen de toenmalige wetsvoorstellen SOPA en PIPA, die het web enorm aan banden zouden leggen. Die acties werden toen gesteund door internetgiganten als Wikipedia en Google. De internetencyclopedie sloot de website toen zelfs een hele dag. Volgens Reddit-topman Erik Martin plaatsen de deelnemende sites antispionagebanners online, maar gaan ze niet zoals vorige keer volledig op zwart.

De protesten tegen SOPA verhinderden dat een wetsvoorstel in een wet werd omgezet, maar deze keer ligt het moeilijker. “Nu moeten wij de eerste stap nemen”, schrijft David Segal van Demand Progress, een organisatie die vrijheid en privacy promoot. “Maar we moeten de schrijvers van onze wetteksten laten weten dat liefhebbers van het internet niet zomaar zullen toekijken hoe van het web een spionagetool wordt gemaakt.” De organisatoren vragen daarom niet alleen grote websites deel te nemen, maar iedereen die graag gebruikmaakt van het internet zonder telkens te moeten vrezen dat er iemand meeleest. De gewone man in de straat kan daarom deelnemen door hun profielfoto op sociale media aan te passen, en gebruik te maken van de hashtag #stopthensa.

Overal ter wereld worden ook evenementen naar aanleiding van deze dag gehouden. Zo is er in het Colombiaanse Bogota een cryptoparty, in Kopenhagen wordt er dan weer aan de Amerikaanse ambassade geprotesteerd. In het Zuid-Afrikaanse Johannesburg komen heel wat mensen samen om er een lezing bij te wonen.

Gesponsorde artikelen