Vandaag voor de eerste keer ooit tot 40 graden in ons land: do’s and don’ts

Het wordt vandaag voor de eerste keer sinds het begin van de metingen in 1833 40 graden (of meer) in ons land. Gisteren sneuvelde al het hitterecord voor ons land, maar vandaag zal dat waarschijnlijk opnieuw overschreden worden. Daarom geeft het KMI enkele tips.

40 graden, het lijkt een temperatuur die enkel gehaald wordt in tropische gebieden, maar het zal vandaag écht gehaald worden in ons land. Nadat het kwik dinsdag en woensdag al boven de 30 graden ging, wordt het vandaag dus nog wat warmer.

Code rood

Water
Image by rawpixel from Pixabay

Het KMI riep eerder al code rood af voor het volledige land, uitgezonderd de Kust. Deze code houdt enkele waarschuwingen in, want zo’n hete temperaturen zijn natuurlijk niet zonder risico’s. De maatregelen bij code rood zijn:

  • veel drinken
  • veel rusten
  • het zoutgehalte op peil houden
  • in een gekoelde ruimte verblijven
  • rechtstreekse zonnestralen vermijden
  • vochtige doeken gebruiken in geval van uitdroging

Moet je dus niet naar buiten, dan blijf je beter binnen. Je moet, omdat je in deze temperaturen nu eenmaal meer zweet, er verder op letten dat je voldoende drinkt en zout eet. Zo heb je weer een excuus om chips te eten.

Hitterecord

Het ging normaal pas vandaag gebeuren, maar het gebeurde gisteren al. Het hitterecord voor ons land ging voor de bijl. Nooit eerder werd het in ons land warmer dan 38,8 graden. Maar gisteren werd in Kleine Brogel een temperatuur gemeten van 39,9 graden, nog eens een dikke graad meer dus.

En vandaag zal naar alle waarschijnlijkheid ook dat record sneuvelen. Ook het algemene hitterecord voor ons land, dat gemeten wordt in Ukkel, zal vandaag waarschijnlijk sneuvelen. Dat record staat voorlopig op 36,6 graden. Gisteren werd het in Ukkel al 35,9 graden, maar vandaag kan de temperatuur ook daar oplopen tot 39 graden.

Gesponsorde artikelen