Vande Lanotte (sp.a) exploreert communautaire piste, informateurs vertrokken voor 3 weken

Informateur Johan Vande Lanotte (sp.a)
Informateur Johan Vande Lanotte (sp.a) – epa

Het informateursduo van Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) rondt morgen een eerste tussentijds rapport af voor de koning. Uit gesprekken met de voorzitters blijkt dat zeker Vande Lanotte erbij zit om ook naar het communautaire te kijken en daarop te werken. Volgens insiders is het duo zeker vertrokken voor 3 weken.

Morgen zijn ze exact één week bezig, de twee formateurs. Dan moet het duo tussentijds verslag gaan uitbrengen bij de koning, en gaan ze mogelijk communiceren. Maar zelfs dat is de vraag, want al een week lang houden ze een absolute mediastilte. Geen woordvoerders, geen agenda, zelfs de plek van het kantoor wordt geheim gehouden.

Het is duidelijk dat beide heren hun opdracht serieus nemen. Of ten minste dat ééntje er helemaal voor gaat: de Oostendenaar Johan Vande Lanotte (sp.a) heeft dan ook weinig te verliezen. Hij heeft geen job meer als Oostendse burgemeester, want Bart Tommelein (Open Vld) pakte z’n sjerp af en duwde hem uit de coalitie. En ook binnen de sp.a is Vande Lanotte compleet onthecht: hij hoeft niets meer. Zijn houding ten opzichte van de eigen sp.a zou ook wel helder zijn voor de andere voorzitters: blijven rijden en niet meer omkijken.

Focus op het communautaire

De focus van Vande Lanotte zou volgens betrokkenen vooral toch op het communautaire liggen. Dat is nodig, om te zien of op één of andere manier de N-VA aan boord kan gehesen worden. Die willen het confederalisme op tafel gooien. Dat staat nu niet meteen op de agenda van de informateurs, maar een rondje staatshervorming, daar kan wel degelijk een gesprek over gevoerd worden. Dan gaat het onder meer over de financieringswet. Want Elio Di Rupo (PS) liet al verstaan dat hij meer geld wil voor Wallonië. Het zou meteen de enige manier zijn om de twee grote partijen in één regering te krijgen: PS en N-VA. Maar of dat lukt, is maar zeer de vraag.

Informateur Didier Reynders (MR)
Informateur Didier Reynders (MR) – epa

De rol van Reynders is minder prominent. Iedereen gaat ervan uit dat hij volop bezig is met z’n topjob bij de Raad van Europa. Sowieso is de Franstalige liberaal niet het type ‘bricoleur’ zoals Vande Lanotte: die laatste is een knutselaar, een professor Grondwettelijk recht ook, die de machinekamer van België door en door kent. Reynders maakt veel minder z’n handen vuil, hij is eerder een pauw, die als informateur al twee keer in het verleden alleen maar paradeerde, en een ellenlange lijst gasten ontving zonder enig concreet resultaat. “Die job van informateur zoals ze die nu invullen, in alle discretie bouwen, dat is niets voor hem”, zo fluistert men.

Een mogelijkheid is alvast dus regeringsvorming, en parallel daarmee communautaire gesprekken, in een apart vehikel, een soort ‘Costa’. Dat orgaan ontstond destijds in 1999, als een soort surrogaat voor staatshervorming. Ze bestond uit vertegenwoordigers van de verschillende parlementen en regeringen, en had Patrik Vankrunkelsven (Volksunie) en Philippe Moureaux (PS) als leiders. Wie weet ziet Vande Lanotte daar voor zichzelf nog een rol, in de toekomst?

Minstens drie weken bezig

“Ga er maar van uit dat ze zo’n drie weken minstens gaan bezig zijn”, zo duidt ondertussen iemand die dicht bij het proces staat. De verwachting is dus zeker niet dat er morgen bij de koning al iets uit de bus komt.

Koning Filip en Bart De Wever in 2018
De koning heeft federaal het duo aan zet, in Vlaanderen is Bart De Wever formateur.

Wat wel opvalt: het argument “dat er dringend sociaal-economisch moet geschakeld worden” valt deze keer wel erg vroeg. Klassiek gezien is dat argument bij regeringsonderhandelingen toch voor minstens tot na de zomer. Maar deze week al sijpelde de onheilsberichten in verschillende kranten binnen. De Europese economie gaat richting rampspoed, en de Belgische begroting ontspoort compleet tot een tekort van bijna 10 miljard euro, zo bericht De Tijd. “Wie denkt dat men opnieuw 500 dagen met communautaire avonturen kan verliezen, vergist zich. Een communautaire hold-up staat gelijk aan sociaal-economische achteruitgang”, zo stelt minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld).

Gesponsorde artikelen