Vandeput start onderzoek naar ‘mol’ bij de legertop: minister is lekkende generaals kotsbeu

Vandeput start onderzoek naar ‘mol’ bij de legertop: minister is lekkende generaals kotsbeu

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft het niet onder de markt. ‘Zijn’ leger moet heftig besparen en wil tegelijk moderniseren, maar vooral communicatief wordt de Limburgse nieuwkomer constant de pas afgesneden. De legertop is zo lek als een zeef en speelt gevoelige rapporten door aan journalisten. De minister wil het niet meer: zijn kabinet opent zelf een onderzoek naar ‘de mol’ bij de legertop. En ook de militaire veiligheidsdienst ADIV is bezig met de lekken.

“We zijn aan het onderzoeken hoe het kan dat op korte tijd telkens weer heel gevoelige informatie over Defensie gelekt worden. Want voor alle duidelijkheid, de minister is echt not amused“, zo zegt woordvoerder Tony Langone van Defensieminister Vandeput. “Deze lekken zijn enorm vervelend, want het gaat om heel gevoelige plannen. Hierbij heeft niemand in de legertop iets te winnen, wij begrijpen niet wat sommigen bezielt systematisch te lekken. Maar zo kan onmogelijk in de luwte gewerkt worden. Wij gaan dit niet langer tolereren.”

Vanmorgen was het weer zover: Jens Franssen, de defensiespecialist van de VRT die erg regelmatig scoops scoort, schoot weer raak. Deze keer bracht hij in primeur het plan van de minister om een heuse nieuwe component aan het leger toe te voegen, na de land-, zee- en luchtmacht: de cybercomponent. Bedoeling is van daaruit cyberoorlogen te kunnen voeren.

Alleen, dat het nieuws nu al lekte was écht niet de bedoeling. Want de minister heeft z’n strategisch plan eigenlijk nog niet klaar. Dat plan moet de toekomst van het leger voor de komende jaren in een plooi leggen. En dat plan moet eerst naar de ministerraad en de coalitiepartners, voor de minister iets kan en wil zeggen. “Het is niet omdat er documenten worden gelekt, dat de correcte wijze van afstemming binnen een coalitie niet meer gevolgd hoeft te worden. De minister zal dus na de paasvakantie zijn strategische visie éérst in detail voorleggen aan zijn collega-ministers en de Ministerraad en daarna pas breed communiceren”, zo liet Vandeput zelf via een persbericht weten.

epa

De Crem: haast paranoia over loslippige generaals

Lastig dus, want het lek vandaag is lang niet het eerste. Zowat met de regelmaat van de klok brengt Jens Franssen primeurs, interne info van het leger. “Op dit moment gaan er continue documenten heen en weer tussen het kabinet en de legertop. En blijkbaar zijn er daar een paar bijzonder zenuwachtig. The stakes are high. En plots gaan sommigen dan helemaal voor de eigen winkel rijden blijkbaar”, zegt Langone.

Lekken uit het leger zijn niets nieuw. Onder André Flahaut (PS) belandde er af en toe wel iets bij een journalist, wat regelmatig leidde tot straffe verhalen, ondermeer over de helikoptervlucht van de minister om een klimaatfilm te gaan zien, of de aankoop van nutteloze 90mm-kanonnen. Onder het regime van Pieter De Crem (CD&V) was van lekken veel minder sprake: de minister (die als fractieleider van de oppositie de lekken vanuit de ‘andere kant’ gretig had gebruikt) was haast paranoia als het aankwam op loslippige generaals.

epa

“Ze mogen een claim verwachten als de nota’s nog publiek gaan”

Onder Vandeput lijkt het wel alsof het hek van de dam is. Maar toch zien ze op z’n kabinet al enige verbetering: “De vorige nota’s werden door de VRT nog integraal online gegooid. Maar dat kan niet meer. We hebben het document afgestempeld met de classificatie ‘vertrouwelijk/beperkte verspreiding’.” Daardoor kan je zoiets niet zomaar integraal ‘online’ gooien. Dat kon wel met het vorige document dat gelekt werd. Dat had immers geen enkele ‘classificatie’ van vertrouwelijkheid meegekregen.

De reden waarom er zoveel gevoelige informatie bij de legertop zit is simpel: net omdat het kabinet bezig is aan zo’n groot en alomvattend strategisch plan, kan ze dat niet zomaar op eigen houtje schrijven. Alleen al de forecasting van de financiën (voorspellen hoeveel het allemaal gaat kosten), vergt dat de legertop betrokken wordt. “Nogmaals het gaat om zeer gevoelig info voer defensie. Wij nemen dus alle mogelijke maatregelen om het lekken tegen te gaan.”

Lekken ligt sowieso gevoelig bij het leger. Onder meer om tegen te gaan dat ‘de vijand’ informatie verkrijgt , is er de ADIV, de interne veiligheidsdienst van defensie. Die dienst is ook nu ingeschakeld om de lekken te onderzoeken, al wil op het kabinet niemand dat officieel bevestigen.

Gesponsorde artikelen