Vanderjeugd doet hopeloze poging binnen Open Vld: voorzitter Rutten beweegt voorlopig niet

Plots heeft Open Vld een kandidaat-voorzitter, ex-parlementslid en burgemeester Francesco Vanderjeugd. Alleen, er is niet echt een vacature: Gwendolyn Rutten haar mandaat loopt pas af in maart 2020. Te vroeg en te opvallend dus, maar de kritiek van Vanderjeugd doet wel pijn: de campagne was te veel marketing, te weinig inhoud.

Mogen we het als jeugdige na├»viteit omschrijven? Of gewoon slechte timing? Feit is dat de Vlaamse liberalen plots een zelfverklaarde kandidaat-voorzitter hebben, die een gooi doet naar een niet-openstaande vacature. Vanderjeugd kreeg daarbij opvallend gretig media-aandacht. Maar niemand binnen de partij geeft z’n kandidatuur echt een kans: daarvoor weegt Vanderjeugd zowel inhoudelijk als electoraal gewoon te licht.

De dertiger Vanderjeugd lijkt eerder een jonge hond in het blauwe kegelspel, die kwispelend komt lopen tussen een aantal zwaargewichten die elkaar voorlopig stevig in een greep houden. Want Open Vld komt gekneusd uit de verkiezingen: met verlies, maar vooral met het gevoel dat de campagne niet liep zoals het had moeten zijn. En met een top die toch behoorlijk naar elkaar kijkt, als de post-electorale analyse moet gemaakt worden.

Vanderjeugd maakt nu daarbij de rekening van de campagne, en is hard voor huidige voorzitter Gwendolyn Rutten, die haar partij niet naar winst kon brengen. Hij verwijt de top dat het te veel “marketing” was en er te weinig inhoudelijke boodschappen kwamen. “Onze nadruk ligt op positivisme, maar dat is niets meer dan marketing”, zo stelde hij letterlijk in verschillende kranten.  

Aanval op Rutten, handje hulp voor Tommelein?

Ook over het cordon sanitaire is Vanderjeugd scherp: waarom moest daarover al de avond van de verkiezingen een uitspraak komen van Rutten? Kon er niet eerst overleg met de basis zijn, zo vraagt hij zich af.

Dat Vanderjeugd met z’n ‘outing’ nu al de pas zou afsnijden van onder meer Bart Tommelein, de Oostendse burgemeester, die ook graag voorzitter zou worden, is niet echt geloofwaardig. Het palmares en profiel van Tommelein is toch van andere orde dan dat van Vanderjeugd. En de kritiek van dat ex-parlementslid doet hoe dan ook Rutten pijn, maar staat nu niet bepaald een kandidatuur van de Oostendenaar binnen een half jaar in de weg.

Vraag blijft natuurlijk of Rutten tot maart 2020 aanblijft. Er circuleren scenario’s waarbij Rutten als minister in een regering stapt, nadat ze als voorzitter van Open Vld de regeringsvorming afgerond heeft. Maar zelfs in zo’n geval is er meer dan genoeg tijd voor de echte toppers om hun kandidatuur te lanceren. Niemand verwacht dat er al binnen enkele weken duidelijkheid is over de regeringen. En zolang dat niet het geval is, kan Rutten moeilijk de overstap wagen.

Gesponsorde artikelen