Opnieuw vijf Amerikanen dood door vapen, wellicht omdat ze wiet in hun toestel stopten

pixabay

In de Verenigde Staten blijven er mensen omkomen naar aanleiding van het gebruik van e-sigaretten. Zo stierven er afgelopen week vijf Amerikanen aan eenzelfde mysterieuze luchtwegenaandoening. Dit jaar stierven in de VS daar al 47 mensen door. Het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie onderzoekt nu of de chemische stof ‘vitamine E acetaat’ de onderliggende oorzaak is.

pixabay

In de Verenigde Staten hebben artsen ondertussen een naam gegeven aan de mysterieuze longaandoening door het gebruik van e-sigaretten: EVALI, of e-cigarette, or vaping, product use associated lung injury. In totaal werd de aandoening nu al bij 2.290 Amerikanen vastgesteld en dit jaar kwamen er 47 mensen door om. De slachtoffers zijn van alle leeftijden, maar twee derde is tussen 18 en 34 jaar. Dat meldt onder andere de Amerikaanse omroep CBS.

Oorzaak bij cannabis?

pixabay

Wat de onderliggende oorzaak van de aandoening is, was tot voor kort nog een groot vraagteken. Het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie (CDC) onderzocht onlangs het longweefsel van 29 patiënten en bij hen allemaal werd de chemische stof ‘vitamine E acetaat’ gevonden. Die stof wordt ook gebruikt voor sommige vape-producten.

Die stof wordt vooral gebruikt om oliën met THC, de psychoactieve stof in cannabis, aan te lengen en te verdunnen. Op die manier kunnen winkels meer geld verdienen door evenveel cannabis te verkopen. Het Amerikaanse gezondheidsagentschap raadt consumenten dan ook af om THC-producten voor e-sigaretten te gebruiken. Als consumenten toch cannabis wensen te vapen, richten ze zich best tot officiële retailers en niet tot hun vrienden of online verkopers.

Controverse rond smaakstoffen en oliën

Er is de jongste tijd heel wat te doen rond de verkoop van e-sigaretten en smaakstoffen en oliën in de VS. Zo hebben verschillende Amerikaanse staten die vape-producten al verboden. In San Francisco was er zelfs een referendum over de zaak.

De Amerikaanse federale regering kondigde pas nog een plan aan om de verkoop van alle e-sigaretten met smaakstoffen te verbieden. Zo stelt Washington dat de zoete smaken ervoor gezorgd hebben dat miljoenen kinderen en jongeren een nicotineverslaving opgelopen hebben.

Gesponsorde artikelen