VAR zet voor Frankrijk – België zijn meest ervaren scheidsrechter in

VAR zet voor Frankrijk – België zijn meest ervaren scheidsrechter in

De Rode Duivels zullen vanavond in hun historische halve finale tegen Frankrijk normaal geen schrik moeten hebben van de beruchte VAR. De Wereldvoetbalbond FIFA zet namelijk zijn meest ervaren videoscheidsrechter achter de televisieschermen. Het is voor de Italiaan Massimiliano Irrati al de dertiende keer dit WK waarin hij het VAR-team zal leiden.

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

De Video Assistant Referee (VAR) is nieuw op dit wereldkampioenschap voetbal. Vier scheidsrechters bekijken tijdens de wedstrijd in een ruimte vol schermen voortdurend beelden en herhalingen van de 33 camera’s in het stadion en moeten op die manier de scheidsrechter bijstaan.

Het is de bedoeling dat die VAR alleen ingrijpt bij een zogenaamde ‘clear error’ van de scheidsrechter. Dan kunnen ze laten weten dat hij best eens naast het veld de beelden gaat bekijken. De uiteindelijke beslissing ligt altijd bij de scheidsrechter op het veld. Bij fases die voor interpretatie vatbaar zijn, moet de VAR niet ingrijpen.

Dertiende wedstrijd als VAR voor Italiaan Irrati

Klinkt ingewikkeld allemaal, maar de man die het team videoscheidsrechters zal leiden tijdens de halve finale Frankrijk – België heeft al veel ervaring met de VAR. Het wordt zijn dertiende wedstrijd aan het hoofd van het team achter de schermen, geen enkele videoscheidsrechter komt nog maar in de buurt van dat aantal. Daarnaast was hij ook al drie keer derde assistent-VAR.

Die ervaring zal misschien wel van pas komen in het levensbelangrijke en historische duel van de Rode Duivels want de hoofdscheidsrechter, de Uruguayaan Andres Cunho, is heel wat minder ervaren (lees hier meer over hem).

Actief in Italiaanse competitie

Massimiliano Irrati heeft niet alleen veel wedstrijden achter zijn naam staan, hij presteerde in die wedstrijden ook meer dan degelijk. De man is in Italië dan ook een vaste videoscheidsrechter die onder andere achter de VAR zat tijdens de Italiaanse bekerfinale.

Op het WK begon hij zijn toernooi met de openingswedstrijd tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Daar moest hij niet ingrijpen, maar later deed hij dat wel een aantal keer zeer goed.

Meermaals goed ingegrepen

Zo liet hij tijdens Rusland – Egypte weten dat de fout voor de gefloten penalty buiten de rechthoek gebeurde en het dus geen strafschop was. Tijdens Iran – Portugal wees hij de scheidsrechter terecht op een fout die gemaakt was op Cristiano Ronaldo. De Portugees miste achteraf wel die penalty.

Datzelfde gebeurde tijdens Nigeria – IJsland. Met nog tien minuten te gaan en bij een 2-0-stand ging de IJslander Finnbogason neer in het strafschopgebied. IJsland kreeg op aangeven van Irrati een terechte strafschop maar miste de kans op de aansluitingstreffer.

De grootste fout die Irrati kan verweten worden tijdens zijn vele wedstrijden is het laten doorgaan van het doelpunt van Diego Costa in de spektakelwedstrijd tussen Portugal en Spanje (3-3). Aan dat belangrijke doelpunt ging namelijk een duidelijke fout op Pepe vooraf.

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

Gesponsorde artikelen