Varkens spelen voor het eerst videogames met hun snuit

Dat varkens intelligente wezens zijn, is al langer bekend. Toch blijven de dieren verbazen: wetenschappers zijn erin geslaagd hen videogames te laten spelen. 

Vier varkens – Hamlet, Omelette, Ebony en Ivory – werden getraind door Amerikaanse onderzoekers om een joystick te gebruiken waarmee ze een cursor op het scherm voor hun kunnen sturen. Telkens als de varkens een spelletje winnen, komt er wat voedsel uit de machine. 

“Het is geen sinecure voor een dier om te begrijpen dat het gedrag dat hij vertoont elders effect heeft”, zei professor Candace Croney, de auteur van de studie, gepubliceerd in het vaktijdschrift Frontiers in Psychology

Sociaal aspect

Bovendien bleek sociaal contact de prestaties van de varkens in het spel sterk te beïnvloeden en alleen verbale aanmoedigingen leken de dieren aan te sporen gedurende de meest uitdagende levels. Opmerkelijk: wanneer het automaat voor voedselbeloning kapot ging, bleven de varkens het spel gewoon verder spelen. 

“Dit soort onderzoek is belangrijk omdat – zoals bij alle voelende wezens – de manier waarop wij met varkens omgaan en wat wij met hen doen, gevolgen heeft voor en van belang is voor hen”, legt Croney uit. “We hebben daarom een ethische verplichting om te begrijpen hoe varkens informatie verwerven en wat ze in staat zijn te leren en te onthouden.”

Cognitieve capaciteiten

Eerdere studies hebben aangetoond dat varkens in staat zijn om verschillende soorten zaken te leren, van eenvoudige commando’s zoals “kom” en “zit” tot complexere gedragingen. Zo toonde een onderzoek zelfs aan dat varkens spiegels kunnen gebruiken om verborgen voedsel in een leefruimte te vinden.

Volgens een andere studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Comparative Psychology, doen varkens het even goed of zelfs beter dan honden op sommige gedrags- en cognitieve vaardigheidstests. 

“We hebben aangetoond dat varkens een aantal cognitieve capaciteiten delen met andere zeer intelligente diersoorten, zoals honden, chimpansees, olifanten, dolfijnen en zelfs mensen”, zegt neurowetenschapper en auteur van de studie Lori Marino van de Emory University in Atlanta. 

Lees ook:

Meer
Lees meer...