Varkensvlees wordt het meest geproduceerd en 14 andere weetjes over ons vlees

Varkensvlees wordt het meest geproduceerd en 14 andere weetjes over ons vlees

Hoeveel en welk vlees eten we? Wie beslist dat en wat doet dat voor het milieu? 15 opvallende cijfers over onze vleesconsumptie- en productie op een rijtje gezet.

1. Meest geproduceerd: varkensvlees

Thinkstock

Elk jaar wordt er 114,2 miljoen ton varkensvlees geproduceerd. Ter vergelijking van gevogelte wordt 106,4 geproduceerd, van rundvlees 68,1 miljoen ton. Schapen- en geitenvleesproductie is in vergelijking daarmee maar minimaal: 13,8 miljoen ton.

2. Meest geslacht: kip

Thinkstock
58,1 miljard kippen worden elk jaar geslacht. Dat zijn er 42 keer meer dan varkens. Aan één varken zit evenwel meer vlees dan aan één kip, wat verklaart waarom varkensvlees toch het meest geproduceerde vlees is.

3. Duurste vlees: gevogelte

Thinkstock
Op wereldniveau is niets zo duur als gevogelte, met dank aan de gestegen prijzen voor maïs en graan (waarmee de dieren gevoederd worden). Rundsvlees is niet veel goedkoper, geiten- en schapenvlees is sinds kort weer goedkoper dan varkensvlees. 

4. Grootste CO2-vervuiler: lam

Thinkstock
Per kilo lamsvlees wordt er 39,2 kilo CO2 geproduceerd: 35 kilo bij de productie van het vlees, de rest bij de verwerking ervan. Kip is het properste vlees: 6,9 kilo CO2 in totaal.

5. Landbouw gebruikt 45 procent van al het water…

45 procent van alle waterverbruik gaat naar voedselproductie.

6. … maar slechts 2 procent van alle energie

Thinkstock

7. De CO2-uitstoot van kaas is dubbel zo hoog als die van varkensvlees

Thinkstock

8. Per kilo rundvlees kan 118 kilo wortelen worden geteeld

Thinkstock

9. Amerikanen eten dubbel zoveel kip als Europeanen

Shutterstock
De chicken wings hebben de hamburgers verdrongen.

10. Amerika vs Bangladesh: 30 – 1

Amerikanen eten het meest vlees ter wereld: 120 kilogram per jaar. Bengalezen en Indiërs het minst: ongeveer 4 kilo. Een verschil van maar liefst factor 30. Belgen doen ook hun best: 76 kilo per jaar. Bijna het dubbele van het wereldwijde gemiddelde: 41 kilo. (bron)

11. 1,3 miljard mensen leven van veeteelt

Thinkstock
Ironisch genoeg hebben de meesten onder hen honger. In ontwikkelingslanden wordt de landbouw niet gesubsidieerd en brengt de veeteelt te weinig op om echt van te leven. 

12. 85 procent van alle eieren komt van een beperkt aantal rassen

Thinkstock

Met de domesticatie van de dieren, zijn zo’n 8.000 rassen ontstaan die geteeld worden om op te eten. Die genetische variatie staat onder druk door de industriële kweek: enkel de kwaliteitssoorten blijven over, die gekruist worden met elkaar. Deze ‘hybridekweek’ gebeurt vooral bij varkens en gevogelte. Omdat transnationale bedrijven steeds meer van de voedingsindustrie beheersen, worden die paar geselecteerde rassen steeds dominanter. Met dank aan:

13. Enkele bedrijven domineren alles

In de gevogelte-industrie hebben 4 bedrijven 97 procent van alle onderzoek in handen. Drie bedrijven hebben 95 procent van de markt, twee bedrijven controleren 94 procent van de gevogelterassen. Nog straffer is het als het gaat over kalkoen: daar domineren amper twee bedrijven feitelijk alle commerciële kalkoenenteelt. In de andere sectoren is het minder flagrant, maar wel in opmars.

14. Meeste antibiotica per kilo veestapel: Cyprus

Thinkstock

408 mg per kilo vlees. België doet ook zijn best: 175 mg, meer dan Nederland en Frankrijk, maar minder dan Duitsland. Het properste vlees vind je in Noorwegen. De dieren krijgen meestal dezelfde antibiotica als mensen, wat resistentie in de hand werkt. Verschillende bacteriën, waaronder E.coli en sommige salmonella, zijn al bestand tegen vier of meer antibiotica. Een ‘superbug’, zoals de ziekenhuisbacterie, wordt steeds waarschijnlijker. 

15. Meeste vee per hectare landbouwgrond: Nederland

Nederland telt 6,40 dieren per hectare landbouwgrond. België staat op de vierde plaats (4,6) na Ierland (5,45) en Malta (4,67). 

Bron: Meat Atlas

Meer informatie lees je hier

Gesponsorde artikelen