Vastgebonden, mond dichtgesnoerd en haar afgeschoren: militairen vrijgesproken, want “pesten hoort bij het leger” 

Vastgebonden, mond dichtgesnoerd en haar afgeschoren: militairen vrijgesproken, want “pesten hoort bij het leger” 

Officieren in opleiding moeten tegen een stootje kunnen. Ook als hun collega’s hen het leven een pak harder willen maken. Je moet er blijkbaar tegen kunnen dat je wordt vastgebonden, dat ze je haren afscheren en ze je volledig insmeren met schoensmeer. Dat is volgens de rechter geen pestgedrag en de ‘daders’ zijn dan ook volledig vrijgesproken. 

“Negen mannen hebben hem met tape vastgebonden aan zijn handen en voeten. Ook zijn mond werd dichtgesnoerd zodat hij niet om hulp kon roepen.” Zo vertelt de advocate van een 18-jarige officier in opleiding hoe haar cliënt werd aangepakt, staat in Het Laatste Nieuws te lezen. “Een gedeelte van zijn haar werd afgeschoren en hij werd vol gesmeerd met schoensmeer en scheerzeep” én het werd gefilmd. “Het gevolg van deze onterende behandeling was dat hij zijn jaar moest overdoen. Maar dat heeft niet geholpen. Hij is gestopt met het leger, zijn jongensdroom.”

De 18-jarige jongeman stapte naar de rechter om drie medestudenten aan te klagen voor pestgedrag. In eerste aanleg kreeg hij een schadevergoeding van 1.500 euro en kregen de pestkoppen een celstraf tot drie maanden met uitstel en moesten ze een cursus volgen om zich beter te kunnen inleven. Daar gingen de veroordeelden niet mee akkoord, want “het was gewoon een symbolische trap onder zijn gat omdat hij niet goed in de groep lag”.

De rechter in beroep was veel milder voor de pestkoppen. “De feiten moeten gekaderd worden binnen de context van een militaire opleiding. Het gaat niet om een ernstige krenking of aantasting van de menselijke waardigheid van het slachtoffer”, staat er te lezen in het arrest. De drie zijn volledig vrijgesproken.

Gesponsorde artikelen