Vastgoedprijzen en rentes woonleningen lijken te stabiliseren: “Nu kan je je kans grijpen om een woning te kopen”

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


Uit de nieuwe Prijsmeter van Immoweb blijkt dat de vastgoedprijzen in ons land niet langer fors stijgen. Intussen is ook de rente op de woonlening gestabiliseerd. Mirjam Aardoom, Chief Marketing Officer bij de vastgoedsite Immoweb, merkt op dat er zich opnieuw kansen aanbieden voor wie een huis of appartement wil kopen.


Beluister hieronder het volledige gesprek met Mirjam Aardoom


Het nieuws: De vastgoedprijzen in ons land zijn in het eerste kwartaal van dit jaar slechts met 0,9 procent gestegen, leert de Prijsmeter van Immoweb. Dat is slechts de helft van de stijging in de eerste kwartalen van de twee voorgaande jaren. Toen was er telkens sprake van een prijstoename met 1,9 procent. Aardboom spreekt van een stabilisering van de vastgoedprijzen.

  • Door die bescheiden prijsstijging bedraagt de gemiddelde prijs per vierkante meter 2.265 euro.
  • In Vlaanderen komt de gemiddelde prijs uit op 2 385 euro per vierkante meter. In Wallonië is dat slechts 1.709 euro. In Brussel betaal je het meest voor vastgoed: 3.326 euro per vierkante meter.
  • Op provinciaal niveau wordt de rangschikking voor dit kwartaal aangevoerd door Vlaams-Brabant (+1,8 procent), gevolgd door Oost-Vlaanderen (+1,6 procent) en Luxemburg (+1,4 procent). De provincies Limburg (+0,4 procent), Waals-Brabant (+0,3 procent) en Antwerpen (+0,2 procent) daarentegen noteerden meer bescheiden stijgingen.

Stijgende rentes

Details: De stabilisering van de vastgoedprijs is voornamelijk het gevolg van de gestegen rente het voorbije jaar. Voor kredietnemers is het daardoor moeilijker om de aankoop van een woning te financieren, wat de vraag naar vastgoed onder druk zet. Het verstrakkende geldbeleid van de ECB ligt aan de basis van die forse rentestijgingen. De monetaire instelling heeft sinds de zomer van 2022 de belangrijkste rentes opgetrokken met maar liefst 3 procentpunten.

  • Aardboom merkt op dat de rente op de woonlening al enkele maanden aan het stabiliseren is. Volgens Immoweb bedraagt het gemiddelde tarief sinds november ongeveer 3,3 procent.
  • Immoweb noemt de stagnatie op het eerste gezicht geruststellend, maar de vastgoedsite voegt er wel aan toe dat de kans bestaat dat de stijging van de belangrijkste rentetarieven van dit jaar nog niet volledig in de hypotheekrentes zijn verwerkt.
  • Aardboom zegt tegenover Business AM dat de sterke stijging van de rentevoeten het machtsevenwicht tussen verkopers en kopers heeft hersteld in het voordeel van die laatste groep. “Er is nu meer ruimte om te onderhandelen over de vastgoedprijs. Er bieden zich dus opnieuw kansen aan voor mensen die een woning wensen te kopen”, klinkt het.
Meer
Lees meer...