Vat dit beeld de G7-top samen? Trump zet koptelefoon niet op tijdens speech Italiaanse premier (al draagt hij wellicht oortje)

Vat dit beeld de G7-top samen? Trump zet koptelefoon niet op tijdens speech Italiaanse premier (al draagt hij wellicht oortje)

De G7-top is gisterenavond geëindigd in het Siciliaanse heuvelstadje Taormine. En de uitkomst is niet echt geweldig te noemen: het klimaatakkoord van Parijs werd niet herbevestigd, want Trump wil pas volgende week definitief beslissen. Maar een foto die circuleert op internet zorgt ervoor dat de hele wereld zich afvraagt of Trump eigenlijk wel naar de anderen geluisterd heeft. Hij had namelijk geen koptelefoon op – zoals de andere wereldleiders – om naar de vertaling van het discours van zijn Italiaanse gastheer te luisteren … Volgens de perschef van Trump draagt hij wel degelijk een onzichtbaar oortje. Maar waarom laat hij dat niet duidelijker zien?

De G7 vond vrijdag en zaterdag plaats in Taormine, een heuvelstadje in Sicilië. De zeven meest geïndustrialiseerde landen kwamen samen om onder andere te praten over het klimaatakkoord van Parijs. Maar er zit sinds kort een nieuwe gast aan tafel: Donald Trump. En hij heeft de onderhandelingen ferm bemoeilijkt, want hij staat recht tegenover de andere zes landen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel praat over “zeer moeilijke” en zelfs “zeer onbevredigende” gesprekken. Tijdens de 2 dagen van de G7-top zijn er dan ook geen grote dingen gebeurd, de leden hebben enkel notie genomen van elkaars verschillen in een documentje van zes bladzijden. Ze zijn dus duidelijk over niks akkoord … behalve over het feit dat ze niet akkoord zijn met elkaar.

Eén beeld

Donald Trump heeft dan ook nog niet beslist of de Verenigde Staten het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 zal volgen. Hij zal pas volgende week definitief beslissen over het al dan niet terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

Volgens BBC-journalist James Landale kan één beeld de houding van Trump en het belang dat hij aan het klimaat hecht goed samenvatten. Hij publiceerde op Twitter een filmpje vanop de G7-top waarin de eerste minister van Italië, Paolo Gentiloni, het woord neemt … en Trump zijn koptelefoon zelfs niet aandoet. Zo lijkt het alsof hij zelfs niet naar de Italiaanse premier luistert, tenzij hij perfect Italiaans spreekt natuurlijk.

De perschef van Trump, Sean Spicer, heeft die speculaties ondertussen wel weerlegd. Hij beweert dat Trump “zoals gewoonlijk één oortje voor vertalingen in z’n rechteroor draagt”. De vraag blijft dan wel: waarom doet Trump het anders dan de andere wereldleiders? Zou het niet beter zijn als hij duidelijker zou laten zien dat hij wel degelijk luistert?

Bekijk hieronder de beelden in kwestie:

Gesponsorde artikelen