Veel cijfers en grote uitspraken in Trump z’n klimaatakkoordspeech, maar kloppen die allemaal wel?

Veel cijfers en grote uitspraken in Trump z’n klimaatakkoordspeech, maar kloppen die allemaal wel?

Amerikaans president Donald Trump heeft gisteren, zoals verwacht, de VS teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat maakte hij bekend in een speech in de tuin van het Witte Huis. In die speech goochelde Trump met een hoop cijfers en een aantal grote uitspraken. Maar kloppen die allemaal wel?

Trump stelde dat de beperkingen die het klimaatakkoord oplegt aan de VS 2,7 miljoen Amerikaanse jobs zou kunnen kosten tegen 2025. Hij baseert dat op een studie van de National Economic Research Associates. Die studie wordt echter sterk in twijfel getrokken. De National Economic Research Associates heeft in het verleden al samengewerkt met steenkoolbedrijven en deze studie werd uitgevoerd op verzoek van de American Council for Capital Information, die dan weer gefinancierd wordt door spelers als Exxon Mobil, het Amerikaans Petroleum Instituut en Charles Koch, CEO van een groot oliebedrijf. Toch al een aantal aanwijzingen om een paar vraagtekens bij de studie te zetten.

Vele economen hebben zelfs al gemeld dat het verlaten van het klimaatakkoord van Parijs investeringen in groene energie zal tegenhouden en ervoor zal zorgen dat productie van zonnepanelen en windturbines in China zal plaatsvinden in plaats van in de VS. Er gaan dus nu ook een hoop jobs verloren. Trump houdt liever vast aan, onder andere, de steenkoolindustrie. Een sector die al aan het inkrimpen was nog lang voor het klimaatakkoord van Parijs.

Jobs, jobs jobs

Hij hamerde er ook op dat het akkoord oneerlijk zou zijn tegenover de VS. Zo haalt hij aan dat China tot nog dertien jaar hun uitstoot mag doen stijgen en dat India enkel maar deelneemt aan het akkoord als ze “miljarden en miljarden en miljarden dollars in buitenlandse steun” krijgen.

Landen als India en China zijn echter veel later geïndustrialiseerd, waardoor hun uitstoot dus ook lange tijd heel laag is geweest. De inspanningen van deze landen moeten dan ook in hun context bekeken worden. Niettegenstaande, geeft onderzoek wel aan dat China hun uitstoot veel vroeger dan verwacht zal doen dalen. Zowel China als India hebben zich, in tegenstelling tot de VS, wel steeds ingezet voor het akkoord en ze zetten dan ook sterk in op hernieuwbare energie. Zo heeft China al gezegd 360 miljard te zullen investeren over de komende jaren.

Trump bleef, net zoals in zijn verkiezingscampagne, de nadruk leggen op jobs. Maar ook daar slaat hij de bal mis. Meer dan 373.000 Amerikanen werken in de sector van de zonne-energie, meer dan het dubbele van het huidige aantal jobs dat de steenkoolindustrie oplevert. Daarnaast is de steenkoolsector zoals eerder gezegd al jaren aan het krimpen en jobs aan het verliezen. En grote steenkoolbedrijven hebben zich ook al neergelegd bij het feit dat die jobs ook niet meer zullen terugkomen.

Het meest milieuvriendelijke land ter wereld

“Zelfs al implementeren alle landen het klimaatakkoord tot op de letter, dan nog zou dit slechts leiden tot een daling van twee tienden van een graad tegen het jaar 2100”, meende Trump. “Tiny, tiny amount.” Turmp haalde daar als bron een onderzoek aan van MIT en Climate Interactive. Maar die dienden de president al snel van antwoord: “Wij zijn niet die onderzoekers en dat zijn niet onze bevindingen.” Zij wijzen op een daling van 0,9 graden tegen 2100, in tegenstelling tot de 0,2 die door Trump werd geopperd.

Dat lijkt niet veel en dat blijft ook onder wat werd vooropgesteld door het klimaatakkoord van Parijs, maar het moet toch ook in zijn context worden bekeken. Die 0,9 graden is ook de stijging die de temperatuur heeft doorgemaakt sinds de industri├źle revolutie. Een verschil van 0,9 graden betekent voor miljoenen mensen een drastische verandering in hun manier van leven.

Maar Trump ziet het dus niet al te somber in: “De VS zal, onder de Trump administratie, het ‘properste’ en meest milieuvriendelijke land op aarde blijven. “We zullen de properste lucht hebben en het properste water”. Toch op z’n minst een rare uitspraak voor een president die net uit een klimaatakkoord is gestapt. Onder zijn administratie zijn er ook al talloze initiatieven om uitstoot te verminderen geschrapt.

Trump sloot zijn speech af met te stellen dat hij “verkozen was om de mensen van Pittsburgh te vertegenwoordigen, niet die van Parijs”. Een leuke uitspraak, maar die werd hem niet in dank afgenomen door de burgemeester van Pittsburgh, de tweede grootste stad van de staat Pennsylvania, Bill Peduto. Die beloofde daarop dat zijn stad zich wel aan het klimaatakkoord zal houden, net als een hoop andere Amerikaanse steden en gemeenten. In Pennsylvania werken dan ook meer dan 65.000 mensen in de sector van hernieuwbare energie, meer dan de mijn-, gas- en olie-industrie gecombineerd. Peduto staat duidelijk niet achter zijn president. Hij maakte dan ook duidelijk dat zijn stad niet voor Trump heeft gestemd: “80 procent van de stemmen gingen hier naar Clinton“.

Gesponsorde artikelen