Veel coole nieuwe dingen van Apple, maar niks echt sexy zoals een iWatch

Veel coole nieuwe dingen van Apple, maar niks echt sexy zoals een iWatch

Hoge verwachtingen over wat Apple allemaal ging loslaten tijdens een keynote op de ontwikkelaarsconferentie WWDC. En dat blijken een pak dingen te zijn, gaande van iOS 8 tot OS X Yosemite die heel clevere nieuwigheden aan boord hebben. Maar een nieuw stukje hardware – een iWatch of een echt nieuwe iPhone – zat er niet in.

Op zich niet verbazingwekkend, want die dingen houdt Apple liever voor z’n eigen events, plus op de ontwikkelaarsconferentie draait het vooral om software. Maar: Apple, draai het of keer het hoe je wil, heeft wel dringend nood aan dat nieuwe supercoole ding. Samsung deelt klappen uit dat het geen naam heeft en zelfs Motorola komt heel snel met de coole Moto360 smartwatch, het hebbeding van de zomer.

Nuts to you. Wel iOS 8, een nieuw mobiel besturingssysteem dat zal werken op alles vanaf de iPhone 4s, iPad 2 en de vijfde generatie iPod Touch. Het ziet er in elk geval uit als iOS 7. Notifications is een uitzondering. Zo kan je voortaan direct vanuit de notificatie zelf reageren op een sms’je of een agenda-uitnodiging accepteren of weigeren. Je moet met andere woorden niet meer eerst uit je app.

Health

In iOS 8 zal ook een app zitten die Health heet en komt met een service die HealthKit heet waarbij je smartphone al je medische informatie opslaat. HealthKit werkt ook met gegevens van wearables van third party toestellen van bijvoorbeeld Nike.

In de mail-app op je iPad kan je met sleepbewegingen e-mails verwijderen, markeren of opslaan om later iets mee te doen. Door dubbel op de thuisknop te klikken zie je niet alleen meer de apps die je hebt openstaan, maar ook de contacten waarmee recent gecommuniceerd is.

Woorden voorspellen

Het toetsenbord in iOS gaat ook woorden voorspellen die nog niet helemaal afgemaakt zijn. Iets wat andere smartphones eigenlijk al een poosje hebben. Apple zegt dat het toetsenbord leert van de gebruiker en zelfs andere suggesties kan geven bij verschillende contacten.

iMessage, de berichtendienst, krijgt ook een update. Het is voortaan mogelijk groepsgesprekken een naam te geven en mensen toe te voegen of te verwijderen als het gesprek al gestart is. Bovendien kan een groepsgesprek op stil worden gezet. Gebruikers van Whatsapp vallen hier niet echt van achterover.

Foto-app

Plus: door de foto-app in iOS 8 te integreren met iCloud worden foto’s automatisch gedeeld met alle aangesloten iOS-apparaten. En het wordt mogelijk om liedjes te herkennen met iOS 8, waarvoor Apple gebruikmaakt van de technologie van Shazam, en krijgen andere apps ook toegang tot de vingerafdrukscanner Touch ID.

App Store

Wanneer iOS 8 beschikbaar zal zijn, komen er ook een aantal wijzigingen aan de App Store. Zo worden populaire zoektermen inzichtelijk gemaakt en biedt Apple gerelateerde zoektermen. Ontwikkelaars kunnen met iOS 8 ook apps bundelen. Gebruikers krijgen dan korting als ze de hele bundel in één keer aanschaffen.

Je kan ook previewvideos toevoegen aan een app in de store. Tot nu toe waren alleen screenshots mogelijk. Ontwikkelaars kunnen gebruikers ook uitnodigen om hun apps te testen voor ze definitief in de vitrine gaan.

Met Family sharing kunnen tot zes gebruikers met hun eigen Apple ID aankopen, agenda’s en foto’s makkelijker met elkaar delen. Ook wordt het voor ouders mogelijk om voor hun kinderen een Apple ID aan te maken, waarmee de ouders toestemming moeten gegeven voordat hun kinderen aankopen kunnen doen.

Meer vrijheid voor ontwikkelaars

Apple wil ontwikkelaars ook iets meer vrijheid geven in iOS 8. Zo gaan ze het toetsenbord kunnen aanpassen en bijvoorbeeld eigen widgets maken voor in het notificatiecentrum. En er is Homekit: een applicatie waarmee diverse slimme apparaten in huis kunnen worden bestuurd. Op die manier ontstaat er één app die slimme lampen, sloten en thermostaten aanstuurt. Bovendien kunnen ze met Siri, de spraaktoestand van Apple, worden bediend.

Yosemite

Mac OS X 10.10 Yosemite krijgt een nieuw ontwerp met doorzichtige balken, overal hetzelfde lettertype en nieuwe app-icoontjes in de balk onderaan. De balk onderaan is ook doorzichtig. Voor gebruikers is die Yosemite er in het najaar – voor ontwikkelaars is hij er meteen. O ja – Yosemite zal gratis zijn.

Apple breidt in Yosemite het notificatiecentrum en de zoekfunctie Spotlight uit. In het notificatiencentrum is meer informatie te vinden over bijvoorbeeld het weer en gebruikers kunnen zelf widgets toevoegen. Spotlight vult automatisch zoekopdrachten aan en geeft niet alleen gevonden resultaten op de Mac weer, maar toont ook informatie van bijvoorbeeld Wikipedia, Apple Maps of andere online bronnen. 

Bellen op je Mac dankzij Airdrop

Het wordt ook mogelijk om bestanden tussen Macs en iOS-apparaten via Airdrop uit te wisselen. Die integratie tussen iOS en Mac OS X gaat nog verder. Zo is het mogelijk met één knop vanaf een iPad een bestand te delen met een Mac en daar verder te gaan waar je gebleven was. Ook kunnen gebruikers sms’jes lezen op hun Mac en oproepen zien en zelfs beantwoorden. Het gesprek wordt dan gevoerd via de microfoon van de Mac.

Gesponsorde artikelen