Veel klassiekers op Graspop 2018: dit was dag 3

Veel klassiekers op Graspop 2018: dit was dag 3

De derde festivaldag van Graspop zit er op. De zon is er eindelijk doorgekomen en we kregen heel wat ‘schoon volk’ over de vloer. Deze vier concerten waren écht de moeite.

1. Volbeat

De luidgebekte Denen van Volbeat brengen alweer voor de derde keer hun eigenzinnige groove metal met een knipoog naar goeie, ouwe rockabilly naar Graspop. Hun laatste plaat ‘Seal the Deal & Let’s Boogie’ dateert van 2016. Parate kennis dus. De nieuwere songs, zoals The Devil’s Bleeding Crown, Let It Burn en Slaytan, worden al vol overgave mee geloeid. De band speelde zelfs een passage van Ring of Fire om dan over te gaan in het harde Sad Man’s Tongue. Zalig!

Qua entertainment moet Volbeat absoluut niet onderdoen voor de andere headliners. Spijtig wel dat er geen vuurwerk van af kon. Ook bracht de band een hulde aan Pantera-drummer Vinnie Paul die pas overleden is. Zanger Michael Poulsen noemt hem “de liefste kerel in de metalscene” en draagt het lied Goodbye Forever op aan Vinnie Paul. ‘Emotioneel moment’ is een understatement. Afsluiten deed Volbeat met hun voltreffers: Black Rose, Fallen en Still Counting.

2. Megadeth

Dave Mustaine staat erom bekend ‘gene gemakkelijke’ te zijn, maar daar merken we vandaag niets van. De frontman en sologitarist, die in een vorig leven uit Metallica gesmeten werd wegens overmatig alcoholgebruik en schofterig gedrag, is supergoed gezind en er kunnen zelfs enkele glimlachen van af. De zang van Mustaine klinkt redelijk zwak en er zijn problemen met het geluid. Maar de geschift goede gitaarsolo’s, die zowat alle Graspop-monden doen openvallen, maken dat helemaal goed. Dave kan het nog beheerst zijn ‘noise machine’ zoals een spijkerharde leeuwentemmer. Primeur voor Graspop: Megadeth speelt voor het eerst sinds 2005 live de track My Last Words. We krijgen alle klassiekers: Holy Wars, Mechanix, Peace Sells, Hangar 18, Rattlehead, Tornado of Souls en meer.

3. Rise Against

Voor heel wat Graspop-gangers is Rise Against puur jeugdsentiment. Niemand is dan ook verbaasd dat veel mensen als hyperactieve tieners aan het rondspringen zijn. Tim McIlrath en zijn kompanen vuren hun melodieuze punk op ons af met knallers zoals I Don’t Want to Be Here Anymore, Give It All, Savior en Prayer of the Refugee. Een meer dan geslaagd concert.

4. Kreator

Kreator, da’s ‘thrash metal royalty’ van de bovenste plank. Samen met Sodom, Tankard, Destruction worden ze weleens de Big Four of German Thrash Metal genoemd, die in de jaren 80 legioenen Europese rockfans wist te overtuigen om zelf een bandje te beginnen. Met ‘Gods Of Violence’ vuurde Kreator vorig jaar nog een topplaat op ons af en daar spelen ze ook enkele tracks van. We krijgen alles wat je van een Kreator show mag verwachten: snelheid, agressie, melodische gitaren en catchy riffs.

Hoogtepunten: Pleasure to Kill, Gods of Violence, Civilization Collapse, Phantom Antichrist en Enemy of God.

Gesponsorde artikelen