Veel ophef over Escape Game gebaseerd op Auschwitz, vooral omdat je deze keer wel uit de gaskamer kunt ontsnappen

Veel ophef over Escape Game gebaseerd op Auschwitz, vooral omdat je deze keer wel uit de gaskamer kunt ontsnappen

In Praag kan je aan een heel vreemde Escape Game deelnemen. Dat is een populair spel waarbij je in een kamer wordt opgesloten en binnen de tijd moet proberen ontsnappen. De Tsjechische variant heeft echter Auschwitz als uitgangspunt genomen, naar eigen zeggen om de Holocaust onder de aandacht te brengen. Alleen kan je hier dus wel nog ontsnappen, terwijl destijds gevangenen nooit meer levend uit het concentratiekamp kwamen.

Een Escape Game in een gaskamer, het klinkt al vrij luguber. En ook onrespectvol, stellen heel wat tegenstanders van het idee. “We doen dit zeker niet als grap – integendeel! We willen de ernst van de situatie duidelijk maken. En we willen mensen bewust maken van de geschiedenis”, stelt de organisatie op z’n Facebook-pagina. Maar de omschrijvingen die ze gebruiken zijn allesbehalve positief: “Je wacht op je laatste douche! Maar je kunt overleven en buiten geraken.”

Verbrand mensenvlees

En nog eentje: “In het bevroren Polen ruiken de muren van het crematorium van het nazi-concentratiekamp, waar voornamelijk joden zaten, nog altijd naar verbrand mensenvlees, zeggen ze. Speel de rol van een gevangene die op zoek is naar tekenen van leven van geliefden, durf in de schaduw van het historische crematorium blijven, ontdek het grote geheim en ontsnap voor je in as verandert.”

De Tsjechische joodse gemeenschap reageert uiteraard geschokt. Zo’n 46.000 tot 56.000 joden die op het grondgebied van het huidige Tsjechië leefden, zijn in Auschwitz vermoord. Vorig jaar was er ook in Nederland veel te doen rond een Escape Game. Dat was gebaseerd op het kleine appartement van Anne Frank in Amsterdam. Ook Anne Frank kwam helaas niet levend buiten.

Gesponsorde artikelen