Vegan? Dan moet je naar deze steden op citytrip

Vegan? Dan moet je naar deze steden op citytrip

Als je door het leven gaat als vegan, kan reizen soms moeilijk worden. ’t Is niet altijd even makkelijk om een restaurant te vinden waar je veganistisch kan eten. Toch zijn er enkele steden waar vegans keuze hebben uit verschillende restaurants en gerechten. Dit zijn de steden waar vegans naartoe moeten.

Eerst en vooral willen we even duidelijk maken dat het helemaal niet nodig is om naar het buitenland te trekken om vegan te kunnen eten. Ook hier in België vind je heel wat veganadresjes op verschillende plaatsen. Denk maar aan onze grootsteden zoals Brussel, Antwerpen en Gent.

Daarnaast is het ook nodig om te weten dat het diervriendelijk en goed voor het milieu is om een veganistische levensstijl te hebben. De steden die wij hieronder aangeven, maken je reisjes dan net iets makkelijker omdat het niet altijd even makkelijk is om veganistische eetgelegenheden te vinden in het buitenland.

Het is trouwens niet omdat je geen vegan bent, dat deze onderstaande steden niet goed zijn voor je. Deze steden zijn veganvriendelijk en dus ook leuk om eens uit te proberen.

Lekker gezond in Helsinki

Als je vegan bent, is een reisje naar Helsinki zeker aangeraden. In de hoofdstad van Finland, wordt je leven net iets makkelijker. Daar is Nyhtökaura, een vleesvervanger bestaande uit Noordse haver en tuinbonen, heel populair. Het zou wel eens kunnen dat het zelfs de grootste voedseluitvoer van Finland kan worden. Maar dat vinden wij niet zo erg hé?

In Helsinki vind je niet veel veganistische restaurants, maar bijna in alle restaurants vind je veganistische chef-koks. Hierdoor kan je gewoon een restaurant binnenstappen en kiezen uit verschillende plantaardige gerechten.

In Helsinki zal je snel je weg kunnen vinden. Overal vind je wel leuke restaurants en cafés. In de meeste koffie- en desserthuisjes vind je heel wat op het menu met havermelk en soja.

Naast een uitgebreide keuze voor vegans, heeft de stad ook een mooie focus op gezondheid. Zoals in de meeste steden in het noorden, hoort naar de sauna gaan bij de dagelijkse bezigheden. Logisch ook, want sauna’s zijn gewoon gezond. Straffer nog, bijna alle huizen hebben ook een sauna in de achtertuin staan. Maar dat wil niet zeggen dat je bij iemand moet aanbellen. In Helsinki heb je zeker toegang tot verschillende openbare sauna’s waar je lekker kan ontspannen.

Verder is Helsinki niet alleen gezond en modern, maar ook heel groen. De hoofdstad van Finland heeft heel wat groene zones en parken waar je lekker kan genieten van de natuur. Verder heb je trouwens ook nog het Green Fingerprint Festival, om mensen bewust te maken van de klimaatveranderingen. Want ja … als je het nog niet doorhebt, de aarde is aan het opwarmen hé …

Veganistische kebab in Berlijn

Als je toch liever veel keuze hebt uit veganistische restaurants, dan is Berlijn eigenlijk de stad waar je naartoe moet gaan. In de hoofdstad van Duitsland, vind je meer dan 50 veganistische restaurants, cafés en ijssalons. Volgens een schatting zouden er zo’n 80.000 vegans wonen in Berlijn. Dus ’t is ergens wel logisch dat er genoeg restaurants zijn die voldoen aan de behoeften van de lokale bevolking. En ook aan die van de toeristen, want ook jij moet kunnen eten en drinken waar je wil natuurlijk.

In Berlijn kan je jaarlijks, in augustus, naar een veganistisch festival: Veganes Sommerfest Berlin. Het festival staat in teken van vegans en ethische aspecten. Je kan hier spelletjes spelen, naar optredens kijken en genieten van sport en modeshows. Uiteraard is alles hier ook mens -en diervriendelijk.

Niet alleen het festival, maar ook de stad zelf neigt hard naar deze ethische zaken. Daarom zijn er verschillende winkels in Berlijn met ethische producten zoals kleding, bier, wijn en zelfs seksspeeltjes zonder leer.

In Duitsland, en dus ook in Berlijn, zijn kebabs heel populair. Maar het is niet omdat je vegan bent, dat je geen kebab kan eten. In het veganistische kebabhuis Voner kan veganistische kebab eten. Ook het restaurant Kopps moet je zeker eens uitproberen. Het wordt wereldwijd beschouwd als één van de beste veganistische restaurants.

Nog enkele bezoekjes aan de leukste bars en clubs in Berlijn, en je reisje is helemaal compleet!

Laat jij ook een veganistische tattoo zetten in Londen?

Londen is tegenwoordig heel populair aan het worden voor veganisten. Niet alleen omdat de Amerikaanse tak van PETA ooit Londen verkoos als meest vegetarische stad, maar ook omdat ze waanzinnig veel restaurants hebben. The Independent spreekt zelfs over meer dan 100 vegan of veggie restaurants in Londen.

Eén van de toppers die zich onderscheidt van anderen is bijvoorbeeld Manna. ’t Is een volledig veganistische keuken die geïnspireerd werd door allerlei culturen. Wie geen nood heeft aan een wereldkeuken, maar eerder fan is van BBQ-ribben, hamburgers en hotdogs kan een stoeltje reserveren in het vegetarisch en veganistisch café The Waiting Room.

Als dat niet genoeg is, heb je zelfs een vegan tattooshop in londen. Het materiaal in de shop is veganistisch en op planten gebaseerd. “Alle inkten, stencilpapier, stenciloplossing, zepen en sprays, vochtinbrengende crèmes, nazorg en reinigingsproducten zijn veganistisch”, klinkt het op hun website. Dus als je vegan bent en een tattoo wil laten zetten, is Londen de place to be.

Ga naar Tel Aviv, waar veganisme al langer populair is

Veganisme is al een lange tijd populair in Israël, maar in december 2014 kende het een hoogtepunt. Toen dreigden Israëlische soldaten in opstand te komen als het leger geen veganistische opties kreeg op het cafetaria-menu. Nu probeert bijna vijf procent van de Israëli’s vlees, zuivel en eieren te mijden.

Als je lekker veganistisch wil eten, moet je een bezoekje brengen aan het restaurant Zakaim die lekkere gerechten maakt met Perzische invloeden. Ook bij Nanuchka, het eerste puur veganistische Georgische restaurant ter wereld, kan je genieten van een frisse kijk op Oost-Europese vleesgerechten. Het spreekt voor zich dat veganistische falafel eigenlijk overal te vinden zijn, maar bij de Veg Shoarma kan je ook lekker smullen van veganistische kebab.

Tel Aviv is dus zeker een citytrip waard, net zoals deze steden rond de Middellandse Zee.

Warschau staat niet alleen in teken van de Tweede Wereldoorlog

Ook Polen heeft de veganistische levenswijze omarmd. In de stad zijn er liefst 40 veganistische restaurants waar je (uiteraard) plantaardig kan eten. Volgens de echte kenners zou je de beste veganburgers eten in Krowarzywa. Recensenten spreken zelfs over “de beste veganistische burgers in Europa”. Een andere topper zou de veganistische en biologische wijnwinkel Solvino Bio. Je weet toch dat niet alle wijnen veganistisch zijn?

Als je groen wil overnachten, is dat ook mogelijk in Warschau. De Sound Garden is een milieuvriendelijk hotel. Zelfs het water in het hotel komt van duurzame bronnen, zoals gerecycled regenwater. Het hotel maakt ook gebruik van energiebesparende technologie. Alle kamers hebben gratis wifi, een flatscreen-tv en een badkamer met vloerverwarming. Klinkt zalig en tegelijk ook heel milieuvriendelijk.

Tijd om citytrip naar Warschau te plannen.

Ook de Big Apple is uiteraard veganistisch

Als je het nog niet doorhebt, staat de Big Apple voor New York. De stad met ongelooflijk gevarieerde keukens, wordt zelfs beschouwd als de internationale voedselhoofdstad van de wereld.

Overal in de stad vind je lekkere hotspots voor vegans. New York herbergt allerlei soorten restaurants en winkels waar iemand met een veganistische levensstijl zich in kan vinden. Van hamburgers en hotdogs tot slaatjes en ijsjes. Allemaal vegan natuurlijk!

In New York vind je ook verschillende buitenlandse keukens die veganistische gerechten hebben op de kaart. Zo kan je bijvoorbeeld naar Delice & Sarrasin voor de lekkerste veganistische crêpes en veganistische versies van andere klassiek Franse gerechten. Andere keukens, zoals Aziatisch, Indisch en Perzisch, vind je hier ook in een vegan-variant.

Als je nood hebt aan nieuwe schoenen, is Moo Shoes misschien iets voor jou? Hier vind je geschikte veganistische schoenen die trouwens heel modieus zijn. Neem maar een kijkje op hun site!

Geweldig hé? Bereid je maar al voor op je citytrip naar New York.

Geen Big Apple, maar Big Mango

Bangkok heeft ook als bijnaam de Big Mango. En dat wil niets anders zeggen dan dat ze houden van plantaardig voedsel, toch?

Heel wat Thaise gerechten zijn veganistisch. Het is daarom ook geen verrassing dat de stad heel veganistisch is. Of je nu zin hebt in een rijstschotel, versgeperste groene drankjes of een lekkere worteltaart. De stad heeft alles wat je maar wil als veganist. Overal, in elk restaurant, vind je iets naar je zin.

Milaan is niet alleen modieus, maar ook perfect voor vegans

Als je vegan bent en houdt van mode is Milaan de ideale stad voor jou. Ook als je stiekem niet van mode houdt, moet je hier gewoon naartoe. Je kan hier instagramwaardige foto’s nemen van heerlijke vegangerechten die er echt verrukkelijk uitzien. Wil je mooie foto’s nemen op reis? Neem dan hier eens een kijkje: Zo maak je de mooiste en origineelste reisfoto’s zonder filters.

Populaire restaurants zijn hier Joia en Mantra Raw, maar daar moet je wel een centje meer betalen waarschijnlijk. Al goed heb je ook minder dure eetgelegenheden zoals Alhambra en Universo Vegano, waar je ook veganistische gerechten op het menu hebt staan.

Milaan biedt niet alleen veel veganrestaurants, maar ook een verrassend aantal opties voor mensen die niet geen dierenhuiden willen eten. Een voorbeeld hiervan is een huisdecoratiewinkel, Be Eco, dat helemaal veganistisch. Misschien enkele kussenslopen meenemen?

Ook in Milaan wordt elk jaar een festival georganiseerd dat draait rond veganisme: MiVeg. Het festival met een ahum … originele naam, telde vorig jaar zo’n 10.000 festivalgangers die allemaal het veganisme steunen. Hoera voor vegans!

Zoek maar meer informatie over je citytrip naar Milaan! ’t Is een topstad!

Parijs, de stad van de liefde en veganisme

In 2016 werd het woord ‘veganisme’ toegevoegd aan het Franse woordenboek en sindsdien is het gegroeid in het land van de fransen. Vandaag kan je in la Ville Lumiere genieten van veganistische gerechten. Zelfs in een traditionele bistro vind je veganistische gerechten op het menu.

Als je op zoek bent naar dessertjes, broden en gebakjes ben je in Parijs ook aan het juiste adres. Ook hier vind je verschillende plantaardige alternatieven.

De hoofdstad van de liefde telt meer dan 45 restaurants die uitsluitend veganistische gerechten op hun menu heeft staan. Als dat je niet warm maakt, weten wij het ook niet meer.

Nu krijg je wel zin in een citytrip naar Parijs hé?

Mexico-stad is heel diervriendelijk

Een van de meest bevolkte steden in Noord-Amerika, Mexico-stad, is toevallig ook één van de meest diervriendelijke. Politiek gezien bevindt de stad zich aan de linkerkant van de liberaal-conservatieve scheidingslijn. Deze regio stemt voor homoseksuele rechten, legalisatie van marihuana en een verbod op dierencircussen. En dat is ook positief voor vegans.

In Mexico-stad denken ze aan het milieu. Er zijn heel wat regels om het milieu te beschermen en om diervriendelijker te leven. Hierdoor gaan er meer vegandeuren open. Vooral die van restaurants, want je vindt hier verschillende restaurants waar je lekker vegetarisch of veganistisch kan eten. Daarnaast heb je ook heel wat winkels waar ze enkel diervriendelijke producten verkopen. Of het nu gaat om wijnen, shampoos of kleren, je vindt sowieso een veganistische variant. Als het zelfs geen meerderheid is.

Verwachtte je Praag in deze lijst?

Ook de hoofdstad van Tsjechië verdient een plaatsje in onze lijst. Een citytrip naar Praag is zeker de moeite als je een veganistische levensstijl hebt.

De stad is helemaal niet zo groot, maar telt wel heel wat veganistische restaurants. De stad barst van de charme, maar ook van heerlijke menu’s waar elke vegan van kan genieten.

Het fijne aan Praag is dat de stad heel wat typische Tsjechische gerechten omvormt naar veganistische gerechten. Je kan trouwens ook een veggie-rondleiding nemen door de stad. Hierdoor ontdek je nog meer interessante adresjes waar je zeker nog van zal dromen.

Madrid denkt ook aan vegans

De hoofdstad van Spanje heeft geen vegetarische of veganistische reputatie. Maar toch heeft de stad zo’n 25 volledig veganistische restaurants, veganistische bakkerijen en veganistische donutwinkels

De veganisten in Madrid laten ook vaak van zich horen en protesteren regelmatig voor dierenrechten. Daarnaast worden er ook heel wat veganistische evenementen georganiseerd in de stad.

De groei van het veganisme in de straat is waanzinnig om te zien. Op enkele jaren zijn er heel wat vegans en veganistische restaurants bijgekomen. Hierdoor heb je ook de kans om traditioneel Spaans te eten want heel wat gerechten hebben nu ook een vegan variant.

Wij raden altijd een citytrip naar Madrid aan!

Vegans zijn ook welkom in Lissabon

De Portugese keuken bestaat uit veel verse vis en groenten, zoals sardines, gekookte aardappelen en salade. Maar zoals in de meeste Europese steden, wordt Lissabon steeds veganistisch vriendelijker. In de stad vind je een grote selectie vegan eetgelegenheden om uit te kiezen.

In de stad heb je in verschillende restaurants de keuze om iets vegetarisch of veganistisch te eten. Maar ook hier vind je heel wat eetgelegenheden die puur vegan zijn. Deze restaurants zijn dan ook nog eens goed gelegen in het centrum van de stad, waardoor je niet te lang moet zoeken. Hierdoor wordt een citytrip naar Lissabon ook al aantrekkelijk, niet?

Vegan: zelfs in Ibiza

Je moet geen feestbeest zijn om naar Ibiza te gaan. De stad heeft naast een rijke cultuur, mooie streek en leuke winkeltjes ook nog een grote keuze aan veganrestaurants.

Het eiland heeft eigenlijk altijd al een bohemian sfeer gehad en die is nu een beetje teruggekomen door de surfers die regelmatig het eiland bezoeken. In Ibiza leven de mensen eigenlijk heel duurzaam, waardoor er ook een overvloed aan vegan eetgelegenheden is ontstaan. Dankzij eigen biologische moestuinen en plantaardige teelten ga je zeker van verse gerechten kunnen smullen.

Als dat niet genoeg is, organiseert het eiland ook nog veganistische festivals en wekelijkse ambachtelijke voedselmarkten. Hier vind je allerlei veganistische pop-ups, workshops en een hele reeks wellnessretraites. Alweer lekker gezond! Op Ibiza is er duidelijk een voedselrevolutie gaande, maar dat vinden wij totaal niet erg. Een reden te meer om naar het eiland te gaan!

Gesponsorde artikelen