Veganistisch eten en veganist zijn is niet hetzelfde: zo ga je echt helemaal vegan

Veganistisch eten en veganist zijn is niet hetzelfde: zo ga je echt helemaal vegan

Vegan eten, dat weten veel mensen, betekent alle dierlijke producten laten. Maar er is nog een verschil tussen vegan eten en veganist zijn, dat zeggen de die-hards toch. Want geen melk drinken, maar wel leren schoenen dragen, dat zou een beetje hypocriet zijn, toch? Wij leggen even uit hoe een vegan lifestyle eruitziet.

1. Je kleren

iStock

Dit is misschien het meest verstaanbare aan de vegan lifestyle. Veel veganisten willen helemaal niet dat dieren zorgen voor de dingen die wij dragen. Want sowieso zit daar een consumptiemodel aan vast. Denk aan konijntjes die voor angorawol zorgen. Daar moet het konijn niet voor sterven, maar het plukken of scheren van de wol, kan wel erg pijnlijk zijn.

Daar komt nog eens bij dat, net zoals bij melk, wol, mohair en bont natuurlijk ook afhankelijk zijn van het aanbod. En waarom zou je twee konijntjes blij laten rondhuppelen in de wei als je er ook zeven in een hok kan duwen en dus meer wol voor je investering krijgen. Veganisten zijn tegen het misbruik van dieren op deze manier. Het alternatief is natuurlijk synthetische kledij, en gelukkig bestaan daar heel veel alternatieven in.

Let op: je leren vestje kan je natuurlijk prima laten vervangen door vals leer. Da’s niet alleen een stuk goedkoper, maar je leatherlook zou anderen kunnen inspireren om wél leer te dragen. Daarom zullen veel veganisten kiezen voor stoffen die er niet uitzien alsof ze van een dier afkomstig kunnen zijn. Die valsleren handtas, laat je dus best thuis.

2. Je schoenen

Hetzelfde geldt ook voor leren schoenen, natuurlijk. Veel bottines en kwaliteitsschoenen worden nog steeds van leer gemaakt. Italiaans leer is zelfs een keurmerk, maar dat er voor dat leer dieren moeten sterven, daar is geen twijfel over. Geen leren schoenen voor veganisten dus, maar zijn er eigenlijk kwalitatieve alternatieven.

Wie geen probleem heeft met leatherlook, kan eventueel Doc Martens aan. Die zijn niet allemaal vegan, maar ze hebben wel een vegan collectie. Ook online kan je vegan schoenen vinden, die komen in alle soorten en maten. Maar kan je niet gewoon een paar stoffen schoenen aanschaffen en met een gerust gemoed gaan slapen?

Wel, nee. Laten we even allstars als voorbeeld nemen. Die zijn gemaakt van stof en rubber, en in principe dus geen dierenleed veroorzaakt. Maar zitten er echt geen dierlijke producten in? Wel, nee, want zelfs Converse geeft toe dat hun schoenen worden gelijmd met een lijm waar ook bijproducten van dieren inzitten. De dieren worden niet gedood om die producten te verkrijgen, maar in veel lijm zit bijvoorbeeld vermalen botten.

Doc Martens

3. Je verzorgingsproducten

In dezelfde lijn is het misschien handig om te weten dat er twee redenen zijn waarom vegans niet alle verzorgingsproducten verkopen. Enerzijds is dat omdat er bijproducten van dieren in je make-up, de-make-up of dagcrème kunnen zitten. Dat kan uiteraard niet voor wie echt veganist is.

Soms zijn die dierlijke producten heel makkelijk te spotten: honing bijvoorbeeld, is een no-go. Maar sommige producten, zoals vitamine B, kunnen zowel van dierlijke als van plantaardige producten worden gemaakt. Dan is het dus een kwestie van wat onderzoek te doen. We kunnen jullie wel twee tips geven om er zeker van te zijn dat je producten vegan zijn. Eerst en vooral kan je voor veel vegan make-up en verzorging bij Lush terecht. Anderzijds heeft PETA ook een lijst met producten die verified veggie zijn.

LUSH

4. Cruelty-free

Maar het gaat natuurlijk niet alleen om vegan in de strikte zin van het woord. Voor veel vegans betekent vegan ook cruelty-free. In eerste instantie betekent dat dat je probeert om voor producten te kiezen die niet op dieren zijn getest. Da’s niet altijd evident, en soms kan het niet. Medicatie moet bijvoorbeeld sowieso getest worden.

Maar make-up en dergelijke, daar heb je wel degelijk wat keuze in. We vermeldden Lush hierboven al, maar ook veel huishoudproducten, kleren, schoenen en ja, zelfs condooms, kan je vinden in een cruelty-free editie. Je herkent cruelty-free producten aan het icoontje met het springend konijntje.

Let op: er zitten ook in veel meer producten dan je denkt, bijproducten van dieren. Kaarsen bijvoorbeeld, of de condooms van hierboven. En nee, dan hebben we t niet over de alternatieven voor latex, maar sommige merken bewerken hun latex met caseïne. Dat maakt ze niet vegan. De eerste regel van vegan is dus de ingrediëntenlijst goed lezen. Parrafine, keratine en caseïne = niet vegan.

CCIC

5. Je leven

En dan is er nog één element waar veel veganisten dagelijks discussies over voeren: als je tegen de uitbuiting van dieren bent. Als je niets eet of gebruikt waar dierlijke producten inzitten. Mag je dan eigenlijk wel naar de dierentuin of het dolfinarium? Veel vegan bloggers vinden alvast van niet. Want hoewel sommige reservaten ook een andere functie hebben en bijvoorbeeld voor aangespoelde dieren zorgen, blijft het in de ogen van veel veganisten een vorm van uitbuiting.

Ook inspiratie gekregen om vegan te gaan? Check hier voor kooktips!

iStock
newsmonkey

Volg Jana op FACEBOOK, of via INSTAGRAM!

Gesponsorde artikelen