‘Veganuary’: de eettrend van januari 2020

Eenpansgerechtjes Veggie
Instagram/@crazyvegankitchen

Elk jaar komen er nieuwe trends bij. En dé trend van januari 2020 is ongetwijfeld veganuary. Als je daaraan meedoet, mag je een maand lang alleen maar vegan eten. Op die manier kan je dierlijke producten vaarwel kussen. Wij leggen de trend uit.

Januari is steevast de maand van de goede voornemens. En daarbij moet je dus ook een aantal oude (slechte) gewoonten laten vallen. Zo ontstond er ook al de hype dry-january waarbij je een maand lang geen alcohol mag drinken. Maar daarnaast is er nu ook veganuary. En dat houdt logischerwijs in dat je een maand lang enkel vegan mag eten.

Wat is veganuary?

De actie dateert al uit 2014. Maar de laatste paar jaar wint de veganmaand aan populariteit. Zeker in het nieuwe decennium willen mensen het anders aanpakken. Zo kan je dus een hele maand lang enkel maar vegan eten. Als je wil meedoen, kan je je opgeven op de site van de actie. Daar staan ook verschillende veganistische recepten, zodat je inspiratie kan opdoen voor een maand zonder dierlijke producten.

De beweging achter de site wil niet alleen mensen inspireren om veganistisch te eten, maar ook bedrijven helpen om het te promoten. Zo helpt de beweging supermarkten en restaurants om veganistische producten te creëren en te promoten, vooral in de maand januari. Vorig jaar promootten ongeveer 500 bedrijven het veganisme en meer dan 200 producten op basis van planten werden gelanceerd door bedrijven zoals Pizza Hut, Burger King en McDonalds.

Meer veganisten

Door veganuary hoopt de beweging dat mensen het na die 31 dagen nog steeds blijven volhouden om veganistisch te eten. Want het is natuurlijk niet altijd even makkelijk om dierlijke producten links te laten liggen. Het is voor de hand liggend dat je geen vis of vlees mag eten, maar producten zoals als honing en zuivel mag je ook niet eten.

Als je toch als veganist door het leven wil gaan, is het wel belangrijk dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1, B2, B12 en calcium binnen krijgt. Die stoffen vind je namelijk voor een groot deel terug in dierlijke producten. Maar je kan ze ook halen uit bijvoorbeeld peulvruchten, bonen en tofu.

Aan iedereen die meedoet aan veganuary: succes! En misschien hou je er binnenkort wel een nieuwe levensstijl op na.

Gesponsorde artikelen