Veggie-BBQ is in opmars: 7 tips om veggie te barbecueën 

Veggie-BBQ is in opmars: 7 tips om veggie te barbecueën 

Wil je eens afstappen van de traditionele vleesgerechten? Dan moet je eens een veggie-BBQ proberen. Elke jaar vinden nieuwe producten hun weg naar de supermarkt. Volgens VTM Nieuws zijn vegetarische alternatieven dé trend van dit jaar. En met de zomerse temperaturen deze week, is het ideaal om deze uitdaging aan te gaan. 

Plan je deze week een BBQ-avondje? Dan zal je waarschijnlijk naar de winkel trekken om met brochettes, worsten en ribbetjes terug te komen. Maar dit jaar liggen er steeds meer vegetarische alternatieven in de rekken. Dat blijkt uit een rondvraag van VTM Nieuws. Ook vis blijkt een grote trend te worden. Tijd voor een nieuwe aanpak dus! Hier zijn zeven tips om te barbecuen in de veggie-style.

1. Een kleine BBQ-rooster

Groenten zijn kleiner dan stukken vlees. Daarom is een klein, compact barbecueroostertje ideaal. Het duurt minder lang om de barbecue aan te steken én het is makkelijk op te bergen. Om de lekkere geur van je groenten te versterken, kan je Provençaalse kruiden gebruiken.

2. Genoeg olie

Het is belangrijk dat je genoeg olie gebruikt, want vegetarische producten bevatten minder vet dan vlees. Hier mag je gerust een beetje mee overdrijven. Verder kan je je groenten ook marineren met bijvoorbeeld sinaasappel, gember, chili, koriander of limoen. Geschikt voor een frisse toets!

Pexels

3. Zorg voor kleur en smaak

Kies voor groenten in verschillende kleuren en experimenteer met kruiden. Het zorgt niet alleen voor een kleurrijke maaltijd, maar ook nog eens een lekkere. Om de smaak extra te benadrukken kan je de groenten met de gemixte kruiden in aluminiumfolie wikkelen met één rand open. Zo kan je er nog wat groentenbouillon, witte wijn, sinaasappelsap, enzovoort in gieten.

4. Wel of geen vleesvervangers

Niet iedereen vindt het even lekker, maar vleesvervangers zijn erg handig om te barbecueën. Veggie burgers met een stevige structuur kan je makkelijk op het vuur gooien. Van seitan en tofu kan je gemarineerde steaks maken, maar dit duurt wel even. Tofu moet minstens een uurtje op voorhand gemarineerd zijn en seitan heeft zeker een nacht nodig.

Wie niet fan is van vleesvervangers, kan ook gewoon de traditionele gerechten maken zonder vlees. Een pitta met groentjes en een lekker sausje bijvoorbeeld of pizza gegrild op de barbecue. Kaas en verse kruiden doen wonderen!

Istockphoto
Istockphoto

5. Aardappelen met lookboter

Aardappelen kunnen niet ontbreken op een barbecue. Wikkel de aardappelen in aluminiumfolie en leg ze in de hete kolen. Nadat ze gaar zijn kan je er een stukje lookboter tussen steken dat heerlijk smelt.

6. Gebruik originele sauzen

Ook sauzen kunnen we niet missen op een barbecue. In plaats van de traditionele sauzen zoals mayonaise of ketchup te eten, kan je originele sausjes maken die perfect passen bij de groenten. Een mangosausje bijvoorbeeld zorgt voor een frisse smaak. Voor een typische grillsmaak kan je tijm en rozemarijn gebruiken.

7. Dessert

Laten we vooral het dessert niet vergeten! Camembert op de rooster is hemels als nagerecht. In een houten doosje plaats je de Camembert op de barbecue zodat het smelt. Heerlijk met een stukje brood!

Istockphoto

Bij lekker eten hoort natuurlijk ook een fris drankje. De populairste drankjes zijn gin-tonic, Apérol Spritz, witte en roséwijn. Ideaal voor een zomerse, gezellige avond. Smakelijk en schol!

Giphy

Gesponsorde artikelen