Dit is de veiligste manier om seks te hebben tijdens de coronacrisis volgens een studie van Harvard

koppel mondmasker
Shutterstock

Ondanks alle versoepelingen van de coronamaatregelen is seks hebben in veel omstandigheden nog altijd niet toegelaten. Om aan die verzuchtingen tegemoet te komen, onderzochten wetenschappers aan de universiteit van Harvard wat de veiligste manier is om seks te hebben als je je echt niet meer kan houden.

Toen in België de lockdown door het nieuwe coronavirus zo’n elf weken geleden werd ingesteld, had dat op heel veel vlakken grote gevolgen. Een van de zaken die daarbij nog niet zo vaak aan bod kwam, is het feit dat het voor singles of mensen die niet samenwonen met hun partner ineens verboden was om seks te hebben.

Je mocht toen namelijk met niemand buiten je huishouden contact hebben, behalve om te gaan sporten. Sinds de versoepeling van een maand geleden mag onze sociale bubbel gelukkig uitgebreid worden met vier anderen. Voor mensen zonder vaste relatie die willen daten of die seks hebben met losse contacten verandert dat echter niet direct veel.

Sexual Health

Ook in andere landen zijn gelijkaardige regels van kracht. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk het nog maar deze week illegaal gemaakt om seks te hebben met en te blijven slapen bij iemand waarmee je normaal niet samenwoont. In de zwaar getroffen staat New York in de Verenigde Staten stuurde het Department of Health aan het begin van de quarantaine al een uitgebreide gids met seksadviezen uit om zijn inwoners te helpen.

Om nu eindelijk definitief te weten wat op seksueel vlak risicovol is voor coronabesmettingen en wat niet, schreven wetenschappers aan de universiteit van Harvard de studie ‘Sexual Health in the SARS-CoV-2 Era‘. De paper dateert al van 8 mei, maar de conclusies zijn nog steeds actueel.

Onthouding, masturbatie en online

De studie kijkt eerst naar verschillende ‘seksuele praktijken‘ en rangschikt ze op volgorde van veiligheid. Helemaal bovenaan staat – niet geheel verrassend – onthouding. Dat wordt omschreven als “weinig risicovol voor infecties, maar niet vol te houden voor velen”.

Vlak daaronder staat masturbatie, gevolgd door seksuele activiteiten via digitale platformen zoals telefonisch of via videochat. De risico’s daarbij zijn vooral het feit dat er screenshots kunnen worden genomen, waarna je eventueel kan afgeperst worden. Studies wijzen uit dat dit tijdens de lockdown vaker voorkomt dan anders.

Seks

Daarna volgt seks met iemand waarmee je onder één dak woont. Dat brengt een hoog risico op besmetting met zich mee omdat een van de twee partners het coronavirus kan hebben opgelopen van buitenaf. “Voor sommige mensen is volledige onthouding van persoonlijke seksuele activiteiten niet haalbaar. In dit geval is het het veiligst om seks te hebben met personen waarmee ze in quarantaine zitten”, legt hoofdonderzoeker dokter Jack Turban uit.

Seks met iemand van buiten je huishouden staat op de laagste plaats en is dus – uiteraard – het meest risicovol. De studie van Harvard geeft in dat geval wel enkele tips mee om de kans op besmetting toch zo klein mogelijk te houden. Het is daarbij belangrijk dat je je aantal sekspartners zoveel mogelijk beperkt en zeker vermijdt om seks te hebben met mensen die symptomen vertonen van het nieuwe coronavirus.

Mondmaskers

Het onderzoek keek ook op welke manieren de kans op besmetting het grootst is. Speeksel en slijm zijn uiteraard uit den boze. De studie raadt dan ook af om te kussen en adviseert zelfs om een mondmasker te dragen tijdens de seks. Ook in uitwerpselen is het nieuwe coronavirus al vaak teruggevonden. Contact daarmee valt dus af te raden. Ook in sperma is het coronavirus in een aantal gevallen gevonden. In urine is dat meestal niet het geval, al wil het rapport het niet helemaal uitsluiten.

Gesponsorde artikelen