Left Right
scrollTop top

Venezolaanse studenten protesteren naakt op Twitter


Venezolaanse studenten protesteren naakt op Twitter

Als betogen op straat niet meer werkt, wordt het tijd om andere middelen in te schakelen. Venezolaanse studenten postten naaktfoto’s van zichzelf op sociale media om het politiegeweld in hun land aan de kaak te stellen. 

Het opmerkelijke protest komt er nadat een student naakt in elkaar geslagen werd door aanhangers van de huidige regering tijdens gevechten aan een universiteit in de hoofdstad Caracas. Duizenden studenten klaagden het geweld al aan op het internet, maar het is pas via deze actie dat het incident viraal gaat.

Maandenlange onrust

Het politiegeweld en de protesten zijn een onderdeel van de maandenlange onrust die in het Zuid-Amerikaans land heerst. De bevolking betoogt tegen het geweld, het gebrek aan middelen en de inflatie in Venezuela en vinden dat de overheid daar de schuld van draagt. Zo vinden ze dat de economische maatregelen en prijscontroles veel te strikt zijn, terwijl aanhangers van de regering beweren dat die maatregelen ervoor gezorgd hebben dat de levenskwaliteit van de Venezolanen er sterk op vooruit is gegaan.

Volgens BBC Mundo zijn de naaktfoto’s een idee van Ricardo Cie, de vicepresident van een Venezolaans marketingbureau. Hij was de eerste die een foto van zichzelf op Twitter plaatste als steunbetuiging voor de student.

Cie overtuigde nog andere mensen om uit de kleren te gaan voor de protestactie. Met de toegevoegde hashtag #ConcluUCV, dat verwijst naar de universiteit waar het gebeurde, konden andere sympathisanten ook deelnemen aan de actie. In de afgelopen vijf dagen werden er dan ook duizenden steuntweets de wereld in gestuurd. Twitteraars gebruikten ook hashtags als #MejorDesnudosQue (Beter Naakt Dan) en #DesnudosConLaUCV (Naakt Met De Universiteit) om de kwestie onder de aandacht te brengen.

Zo tweette Eliana Mora “beter naakt dan zonder vrije meningsuiting”:

Terwijl Natalia Rossell het over “beter naakt dan zonder hoop” had:Sommigen combineerden de actie zelfs met het meer vertrouwde straatprotest:

Sinds het uitbreken van de protesten zijn er al tientallen doden gevallen in Venezuela in gevechten tussen opposanten en aanhangers van de regering. Het effect dat het online protest van Cie heeft opgewekt is dan ook weinig verrassend.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810