Venezuela al vijf dagen zonder stroom: steeds meer chaos, mensen moeten nu drinken uit riool

Venezuela al vijf dagen zonder stroom: steeds meer chaos, mensen moeten nu drinken uit riool

Venezuela zinkt verder weg in chaos. Alle problemen die het land heeft door humanitaire, financiële en politieke crises zijn in snel tempo verergerd door een stroomstoring die nu al vijf dagen duurt.

Scholen en bedrijven blijven ook vandaag dicht daardoor en op verschillende plaatsen zijn plunderingen geweest. Het toch al schaarse voedsel bederft, omdat koelkasten geen stroom hebben. Ziekenhuizen kunnen patiënten onvoldoende helpen, in een aantal gevallen met de dood tot gevolg. Zo zouden al zes pasgeboren baby’s zijn omgekomen.

Ook is er een nijpend tekort aan drinkwater. In hoofdstad Caracas vullen Venezolanen emmers voor drinkwater bij een rioleringskanaal.

Volgens de non-gouvernementele organisatie Codevida heeft de stroomstoring er zondag al voor gezorgd dat vijftien nierpatiënten zijn gestorven. Bijna 95% van de dialyseapparatuur zou niet meer werken.

De ngo maakt zich ernstige zorgen over het stroomgebrek. “De paar machines die nog werken door noodgeneratoren, dreigen binnenkort zonder brandstof te komen zitten”, zei de organisatie zondag al.

Niks sabotage

De zittende regering van Maduro beweert dat de stroomstoring is veroorzaakt door sabotage van een belangrijke dam, mogelijk met hulp van de Verenigde Staten, die oppositieleider en zelfverklaard interim-president Gauidó steunen.

Maar hoogstwaarschijnlijk is de oorzaak gewoon achterstallig en slecht onderhoud. Het hoofd van de oppositiegezinde unie van elektrisch ingenieurs, Winston Cabas, doet de sabotage-theorie af als quatsch. Hij verklaarde bovendien dat veel energiecentrales sowieso al een hele tijd maar opereren op een vijfde van hun kunnen.

Dat komt door een gebrek aan brandstof door rantsoenering van de overheid. Volgens de bron bij het staatsoliebedrijf stelt de regering meer prioriteit bij stroom voor een terminal voor olie-export, Venezuela’s belangrijkste bron van inkomsten. Overigens ligt ook daar het werk nagenoeg stil.

Noodtoestand en vertrek Amerikanen

Guaidó heeft intussen de noodtoestand uitgeroepen. Een symbolische maatregel, die evengoed op steun kan rekenen van de VS. Die laatste heeft aan een lange rij van sancties nieuwe maatregelen toegevoegd, dit keer aan de Russische bank die zaken doet met het staatsoliebedrijf.

De Verenigde Staten hebben ondertussen besloten om het laatste nog aanwezige ambassadepersoneel terug te halen. Dat gebeurt aan het eind van de week. De minister van Buitenlandse Zaken Pompeo zegt dat de situatie in Venezuela te zeer is verslechterd.

Parlementsvoorzitter Guaidó riep zichzelf begin dit jaar uit tot interim-president, omdat president Maduro de grondwet zou schenden. Maduro en zijn aanhangers beschouwen die zet als illegaal, omdat de president het door de oppositie gecontroleerde parlement buitenspel heeft gezet ten faveure van de door hem opgezette Grondwettelijke Vergadering.

Hoewel Guaidó internationaal breed wordt erkend, kan hij in Venezuela weinig macht uitoefenen als de strijdkrachten aan de kant van Maduro blijven staan. Vooralsnog is dat het geval, hoewel honderden Venezolaanse militairen in de afgelopen maanden zijn gedeserteerd.

Zondag riep Guaidó het parlement op de noodtoestand in Venezuela uit te roepen. Volgens hem is dit nodig om de Venezolaanse bevolking te helpen.

In hoofdstad Caracas vullen Venezolanen emmers water bij een rioleringskanaal.

epa

Gesponsorde artikelen