Vulkanen op Venus zijn nog steeds actief

Venus
(ISOPIX)

Wetenschappers hebben 37 vulkanische structuren op Venus ontdekt die vermoedelijk recent actief waren. Eerder werd gedacht dat de planeet al heel lang inactief was.

Al een tijdje is bekend dat Venus jongere geologische structuren op haar oppervlak heeft dan planeten als Mars en Mercurius. Dat Venus geologisch actief is blijkt onder meer uit de aanwezigheid van ringachtige structuren op haar oppervlak, die coronae worden genoemd. Deze structuren ontstaan wanneer heet materiaal van grote diepte door de mantel en korst heen breekt.

Actieve planeet

Surface Of Venus, Composite Radar Image
De oppervlakte van Venus. (ISOPIX)

Wetenschappers dachten lange tijd dat Venus de laatste half miljard jaar inactief was omdat er geen platentektoniek zou zijn zoals bij ons op Aarde. Het verschuiven van tektonische platen zorgt er namelijk voor dat er aardbevingen en vulkaanuitbarstingen ontstaan. Maar Venus lijkt nu wel degelijk erg actief te zijn.

Vermoed werd dat de coronae op Venus tekenen van vroegere activiteit waren en dat de planeet inmiddels zodanig was afgekoeld dat zich geen nieuwe coronae meer konden vormen. Maar dankzij nieuwe gedetailleerde computermodellen hebben de wetenschappers nu structuren leren herkennen die alleen bij recente, actieve coronae kunnen voorkomen.

“Ons werk laat zien dat een deel van die inwendige warmte ook vandaag de dag nog aan de oppervlakte kan komen. Venus is duidelijk niet zo geologisch dood of slapend als eerder werd gedacht”, vertelt Anna Gülcher, een aard- en planeetwetenschapster en hoofdauteur van het recente onderzoek tegen The Guardian.

Lavastromen

Met behulp van deze informatie zijn ze tot de conclusie gekomen dat minstens 37 coronae op Venus nog steeds ontwikkeling vertonen. Die coronae bestaan uit grote lavastromen. De betreffende ringstructuren zijn niet gelijkmatig over de planeet verdeeld, maar rond een handjevol locaties geclusterd. De grootste corona luistert naar de naam Artemis en heeft een diameter van 2.100 km.

Gesponsorde artikelen