Verbijsterend mooi: 25 knappe ruïnes die echt wel een bezoek waard zijn

Verbijsterend mooi: 25 knappe ruïnes die echt wel een bezoek waard zijn

Op onze aardbol hebben de meest verschillende beschavingen geheerst. Jammer genoeg zijn er veel al duizenden jaren van de aardbodem verdwenen, maar de restanten die zij hebben achtergelaten zijn écht verbijsterend mooi. Van de Chinese Muur tot de Muur van Hadrianus en van Angkor Wat tot Machu Picchu, stuk voor stuk zijn het pareltjes. Koop alvast een hoedje en een zweep, want deze 25 plaatsen komen recht uit een Indiana Jones-film. 

1. Machu Picchu, Peru

iStock photo © powerofforever
In de 15e en 16e eeuw was Machu Picchu, gebouwd door de Inca’s, een verblijf van de adel of een heilige religieuze site. Er zijn meer dan 3.000 treden en restanten van meer dan 150 stenen structuren bewaard gebleven. In 1911 werd deze site ontdekt, eeuwen nadat Spaanse veroveraars het Incarijk verwoestten.

2. Pompeii, Italië

iStock photo © DHuss
Pompeii, vlakbij Napels, was een bruisende stad in het Romeinse Rijk maar werd in 79 n.C., na de uitbarsting van de Vesuvius, compleet verwoest. Zo’n 2.000 mensen verloren het leven. In 1748 werd de stad ontdekt, die onder de as goed bewaard was gebleven.

3. Stonehenge, Verenigd Koninkrijk

iStock photo © jessicaphoto
Dit is terecht één van de zeven wereldwonderen. Honderd grote stenen staan in cirkels naast en op elkaar geplaatst. Rond 3000 v.C. werd de bouw gestart en er werd 1000 jaar aan gebouwd.

4. Chichén Itza – Tinum, Mexico

iStock photo © Csondy
Dit majestueuze bouwwerk werd tussen 415 en 455 n.C. gebouwd op het schiereiland Yucatan en deed zo’n 1000 jaar dienst als heilige tempel van de Maya’s

5. Angkor, Cambodja

iStock photo © ghbieler
Angkor is groter dan de vijf New Yorkse wijken en was tussen de 9e en de 15e eeuw de plaats waar verschillende hoofdsteden van het Khmer Rijk gevestigd waren. De grootste tempel, Angkor Wat (foto), staat op de vlag van Cambodja.

6. Het Colosseum – Rome, Italië

iStock photo © IakovKalinin
Brood en spelen. Dit kolossale bouwwerk was in het Romeinse Rijk hét toneel voor vele gevechten tussen gladiatoren, wilde dieren of gewoon allebei tegelijk. Het Colosseum werd door keizer Vespasianus tussen 70 en 72 n.C. gebouwd.

7. Mycene, Griekenland

iStock photo © ankarb
In de bronstijd was Mycene al een belangrijke nederzetting. Het paleis dat in de 14e eeuw gebouwd werd staat er nog steeds. In deze stad zijn ook tal van kunstwerken gevonden in de vele graftomben op de site.

8. Moai, Paaseiland

iStock photo © IvonneW
Op zo’n 3.700 km van de Chileense kust ligt het Paaseiland. Er zijn zo’n 900 stenen standbeelden te vinden die elk zo’n 13 ton wegen. De Maoi heten deze stenen mannen.

9. Cappadocia, Turkije

iStock photo © benstevens
Rond en tussen deze puntige, schoorsteenvormige rotsen werd deze stad door de Hittieten gebouwd in de 6e eeuw v.C.

10. Petra, Jordanië

iStock photo © pglover
Deze stad ligt tussen de Rode en de Dode zee en was een verbindingspunt tussen de Egyptenaren, de Arabieren en de Feniciërs. Petra werd rond de 5e eeuw v.C. gebouwd en werd uit rode rots gehouwen.

11. Het Romeinse badhuis in Bath, Engeland

iStock photo © oversnap
De Romeinse cultuur is nog steeds duidelijk zichtbaar in het Verenigd Koningkrijg. De typische Romeinse badhuizen zijn op veel plaatsen nog intact gebleven. In Bath, Engeland, kan je deze bezoeken en je kunt er ook een tour van de tunnels eronder doen.

12. Efese, Turkije

iStock photo © muratart
Deze multiculturele stad was ooit het thuis van verschillende grootse beschavingen: o.a. het Griekse, Perzische, Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse Rijk. In de 2e eeuw n.C. leefden er ongeveer 300.000 mensen. De restanten van de tempel voor de godin Artemis zijn nog duidelijk zichtbaar.

13. Ellora grotten – Maharashtra, India

iStock photo © Jeremy Richards
Deze 34 kloosters en tempels dateren van 600 tot 1000 n.C. en werden in de muur van een basalten cliff gebouwd. Het is een eerbetoon voor drie godsiensten: Boeddhisme, Hindoeïsme en Jaïnisme.

14. Teotichuacan, Mexico

iStock photo © f9photos
Deze stad ligt vlakbij Mexico City. De stad bevat verschillende grote tempels o.a. de Quetzalcoatltempel en de piramide van de zon en de maan.

15. De piramiden van Gizeh, Egypte

iStock photo © e-photography_pl
Deze drie piramiden aan de oevers van de Nijl in Noord-Egypte zijn vernoemd naar drie koningen uit de vierde dynastie (2575-2465 v.C.): Khufu, Khafre en Menkaure.

16. Het Romeinse Forum – Rome, Italië

iStock photo © Salvatore Messina
Dit was het sociale, commerciële en politieke centrum van het Romeinse Rijk.

17. Ajanta grotten – Maharashtra, India

iStock photo © frankfoo
Deze grotten zijn gevuld met Boeddhistische monumenten. Er zijn 29 grotten waarvan vijf tempels en 24 kloosters. Deze bouwwerken dateren uit de eerste en tweede eeuw v.C.

18. Mesa Verde National Park – Colorado, VS

iStock photo © Veni
Deze klippenwoningen werden bewoond door het Pueblovolk van 600 tot 1.300 n.C.

19. The Longmen Grottoes, China

iStock photo © agshotime
Deze site bevindt zich in de provincie Henan in China; Zo’n 2.300 grotten en gangen werden uit de kalksteen gehouwen en dat over de lengte van één kilometer. Ze bevatten kunstwerken van de Wei en Tang dynastie.

20. Bagan, Myanmar

iStock photo © lkunl
Dit tempeldorp is zo’n 16 vierkante meter groot en bevat ongeveer 2.000 monumenten. In de 9e eeuw was dit de centrale plaats in Birma.

21. De muur van Hadrianus, Verenigd Koninkrijk

iStock photo © Gannet77
Dit is het grootste Romeinse monument van het land. De muur is bijna 130 km lang en is op sommige plaatsen nog zes meter hoog. Zo’n 15.000 mensen bouwden er zes jaar aan.

22. Borobudur tempel – Java, Indonesië

iStock photo © Wolfgang_Steiner
Deze Boeddhistische tempels werden in de 8e en 9e eeuw gebouwd en bevatten zo’n 72 standbeelden.

23. De Chinese Muur, China

iStock photo © KingWu
De bouw van de langste muur ter wereld startte in de derde eeuw v.C., maar het best bewaarde deel van de muur werd tussen de 14e en de 17e eeuw gebouwd. De muur moest China tegen indringers beschermen.

24. Chartago, Tunesië

iStock photo © CataFratto
Deze stad was ooit een bloeiende handelstad maar werd door de Romeinen in 146 v.C. verwoest. Daarna werd er een nieuwe stad op de ruïnes gebouwd.

25. Het paleis van Diocletianus – Split, Kroatië

iStock photo © Nico_Campo
Dit paleis werd tussen de 3e en de 4e eeuw v.C. gebouwd. In de stad Split zijn verschillende delen van het bouwwerk terug te vinden.

Gesponsorde artikelen