Left Right
scrollTop top

Verboden te zwemmen op de Canarische eilanden, er zijn te veel giftige algen


Verboden te zwemmen op de Canarische eilanden, er zijn te veel giftige algen

Op de Canarische eilanden zijn de laatste tijd toeristen al krabbend uit de zee gekomen. Er is een verhoogde concentratie microalgen. Onder andere op Tenerife worden badgasten nu gewaarschuwd voor de giftige algen die in de Atlantische oceaan drijven. Ze kunnen de huid irriteren en eczeem veroorzaken.

Toeristen op de Canarische eilanden worden gewaarschuwd voor ‘zeezaagsel’. Het is de bijnaam die gegeven wordt voor microalgen die de zee op bepaalde plekken groenbruin kleurt. Het is een bacterietype trichodesmium erythraeum. “Sinds eind juni zien we een bloei van de algen,” vertelt Jose Juan Aleman, directeur van de volksgezondheid op de Canarische eilanden aan AFP. De algen hebben ondertussen ook de toeristische stranden bereikt. Hun spreiding is deels te verklaren door de opwarming van de aarde. De watertemperatuur is ideaal voor de algen om te groeien. “Ook een stofwolk uit de Sahara rijk aan ijzer is de ideale voedingsbron voor de algen,” verklaart Marta Sanson, professor in de plantbiologie aan de La Laguna universiteit in Tenerife.

Huidirritatie en eczeem

“De snelle toename aan algen is een natuurlijk, tijdelijk fenomeen dat terug zal verdwijnen,” voegt Aleman toe. Wie tegen de algen aanzwemt kan met jeuk uit de zee komen. De bacterie is giftig en leidt tot huidirritatie en eczeem. Ook op het strand kunnen de algen aanspoelen en irritaties veroorzaken. Aleman stelt wel gerust dat “het algemeen gezien niet nodig is om stranden te sluiten.” Toch meldt AFP dat er al enkele stranden gesloten zijn. Onder andere het strand Teresitas in Santa Cruz, Tenerife is niet meer toegankelijk voor zwemmers.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810