Verboden voor volwassenen, enkel voor de allerkleinsten: Asterix en de Romeinse Lusthof op 3DS

Verboden voor volwassenen, enkel voor de allerkleinsten: Asterix en de Romeinse Lusthof op 3DS

Een nieuw stripverhaal over Asterix en de andere Galliërs veroorzaakt nog altijd een overrompeling in boekhandels. Een nieuwe film lokt ook nog steeds goed gevulde bioscoopzalen. En een nieuwe game? Die spreekt ons persoonlijk ook wel aan, maar op ‘Asterix en de Romeinse Lusthof’ zouden ze toch beter een maximumleeftijd zetten.

Het spel verschijnt in de marge van de gelijknamige bioscoopfilm en is gebaseerd op een oud stripverhaal uit de jaren 70 van bedenkers René Goscinny en Albert Uderzo. We speelden al eerder games over Asterix en zijn dikke vriend Obelix en vaak waren die best goed, maar we waren er al niet gerust in toen we hoorden dat deze game samen met een film zou verschijnen. Helaas heeft het spel ons niet weten te verrassen. Asterix en de Romeinse Lusthof is hooguit voor heel jonge gamertjes bedoeld. Zij zullen immers moeilijker ten prooi vallen aan de frustraties die we nu gaan opsommen.

Veel van hetzelfde

Ten eerste is Asterix en de Romeinse Lusthof niet echt een platformspel zoals we dat kennen. Het is een verzameling van eenvoudige puzzels die met elkaar worden verbonden door sobere scènes. De puzzels variëren van een potje everzwijnen vangen tot wat Romeinen op hun gezicht slaan. Zo’n opdracht is welgeteld vijf seconden leuk, daarna slaat de verveling toe. Helaas blijft het niet bij die ene keer. Asterix en Obelix vullen hun dag met die activiteiten en bijgevolg moet je alles blijven herhalen. Wanneer je voor de derde keer in twintig minuten achter everzwijnen moet aanhollen, heb je toch wel het gevoel dat je je tijd beter kunt besteden.

Een andere opdracht die terugkeert is het planten van bomen die de Romeinen ’s nachts voor hun lusthof hebben gerooid. Je plant een boom door een eenvoudige beweging met de stylus over je touchscreen. We zijn blij dat deze game gebruikt maakt van de mogelijkheden van de 3DS, maar we hadden op z’n minst gehoopt dat er wat variatie in die stylusbeweging zou zitten. Variatie is trouwens het enige wat dit spel nodig heeft om toch een beetje leuk te worden. Het eerste speeluur krijg je telkens opnieuw van de druïde Panoramix te horen dat er de voorbij nacht veel activiteit was in het bos. En jawel, de bomen zijn weer verdwenen, dus je kan herbeginnen.

Je begrijpt dat we zo wel veel zin krijgen om een Romein op z’n smoel te slaan. Helaas zit ook hier zo weinig afwisseling in dat we onze frustratie op iets in onze nabije omgeving willen uitwerken. Daar komen nog eens vrij lange laadtijden voor al die puzzels bij, zodat we het spel echt heel snel kotsbeu zijn. Gelukkig duurt het verhaal niet lang, want het moet natuurlijk het stripverhaal volgen.

Enkel voor kinderen

Weg ermee dan? Als je thuis geen gamende kroost hebt, dan is dat waarschijnlijk het beste advies dat we kunnen geven. Dit spel is hooguit leuk als goedkope of gratis download op je tablet, maar dus geen 3DS-materiaal. Mocht je toch kleine kinderen hebben rondlopen, dan is Asterix en de Romeinse Lusthof misschien wel een leuke introductie tot videospelletjes. Zij vinden het immers niet erg dat ze zich moeten perfectioneren in steeds dezelfde handelingen. En ook de manier waarop het verhaal zich opbouwt, lijkt beter geschikt voor een jong publiek. Gelukkig is ook de humoristische toon van de stripverhalen wel aanwezig in het spel.

Conclusie: 4/10

Nee, we zijn niet wild van Asterix en de Romeinse Lusthof. De striphelden die al tientallen jaren een breed publiek plezieren verdienen beter. Als je dit spel voor een spotprijsje verkoopt, kunnen we er nog mee leven. Maar dat is dus niet het geval. Het is te veel van hetzelfde en te eenvoudig. Alsof het spel haastig in elkaar is geknutseld en de makers zelf geen inspiratie hadden. Spijtig, want het doet wel deugd om eens een game te spelen die echt moeite doet om de mogelijkheden van de 3DS te benutten.

Mocht je dit spel in één van je kerstcadeautjes terugvinden, geef het dan snel aan de jongste gamer in de kamer. Die zal zich er wel nog mee kunnen amuseren. Wij blijven natuurlijk gewoon fan van Asterix en hopen dat het volgende spel ook volwassenen zal kunnen aanspreken. En intussen zullen we zeker eens naar de film gaan kijken, want ondanks deze magere game is dat wel de grootste Belgische animatieproductie ooit. We mogen dus best wat chauvinistisch zijn.

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht;  5 – 6. oké; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top)

Gesponsorde artikelen