VERBOTEN! Vandaag mag je niet dansen en feesten in Duitsland. Weet je waarom?

VERBOTEN! Vandaag mag je niet dansen en feesten in Duitsland. Weet je waarom?

Het is vandaag Goede Vrijdag, en in Duitsland is dat blijkbaar nog een big deal. Zo mag vandaag niet gedanst, gefeest of in het openbaar muziek worden gemaakt. VERBOTEN! Bij wet. En er is een filmvertoonverbod op ruim 700 films. Want: “het lijden van Jezus Christus moet in alle rust worden herdacht”.

Goede Vrijdag is de enige “stille dag” die in alle deelstaten wordt afgedwongen, al verschillen de voorwaarden en de lengte van het dansverbod wel weer per deelstaat. In veel deelstaten is ook paaszaterdag nog een officiële stille dag. Clubs zijn dan dicht of plaatsen, als ze wel open gaan, barkrukken op de dansvloer.

Voor andere feestdagen verschilt de regeling per deelstaat. Andere dagen met een dansverbod in sommige deelstaten zijn bijvoorbeeld de Volkstrauertag (een herdenkingsdag voor de oorlog), de Ewigkeitssonntag (laatste zondag van het kerkelijk jaar), Allerheiligen en 24 december.

Artikel 140

De regeling wordt ondersteund door artikel 140 van de Duitse grondwet die de zondagen en de feest- en gedenkdagen als “dagen van arbeidsrust en geestelijke verheffing” een bijzondere bescherming toekent. Omdat de kerk met Pasen de dood en wederopstanding van Jezus gedenkt, wordt uitgelatenheid als ongepast gezien. Dat de staat deze kerkelijke regels ook aan niet-gelovigen oplegt, is anno 2018 veel Duitsers een doorn in het oog.

De vereniging van Duitse steden en gemeenten riep de politiek vorig jaar op om het dansverbod met Pasen te versoepelen. Ook het Constitutioneel Hof heeft in 2016 al aangedrongen op aanpassing van de regels, omdat die botsen met de vrijheid van verzameling.

De Piratenpartei roept vandaag op tot een dansdemonstratie in Stuttgart uit protest tegen het dansverbod en vóór een betere scheiding van kerk en staat. De demonstratie is door de autoriteiten toegestaan, maar als er daadwerkelijk wordt gedanst, dreigt een boete tot 1.500 euro. Een demonstratie van de satirische politieke partij Die Partei in Castrop-Rauxel in Noordrijn-Westfalen is gisteren door de politie verboden.

Filmverbod

Sinds 1952 wordt ook een lijst bijgehouden met “nicht feiertagsfreie” films. De films op de lijst bevatten volgens de FSK, de instelling die over het filmverbod gaat, een verhaallijn die “niet passend” is. Wat dat betekent, “niet passend”, blijft trouwens vaag. Een vaste lijst met criteria gebruikt de Duitse kijkwijzer niet. Wel worden godslastering en immoreel gedrag genoemd als reden om een film te verbieden.

Onder de verboden films zijn onder meer King Kong, Terminator, Mad Max en New Kids Nitro. Twee jaar geleden kreeg een bioscoop in Bochum nog 100 euro boete toen The Life of Brian werd vertoond.

Dat de staat deze kerkelijke regels ook aan niet-gelovigen oplegt, is anno 2018 veel Duitsers een doorn in het oog.

Gesponsorde artikelen