Verdachte aanslag Barcelona gevat: hij beweert zelf slachtoffer te zijn van diefstal identiteitspapieren

Verdachte aanslag Barcelona gevat: hij beweert zelf slachtoffer te zijn van diefstal identiteitspapieren

De politie heeft een verdachte, Driss Oukabir, van de aanslag in Barcelona opgepakt, maar er is veel onduidelijkheid over de zaak. De 28-jarige man zou het busje gehuurd hebben waarmee vijf anderen op de mensenmassa inreden op de Ramblas. Er is ook een tweede verdachte gearresteerd in Alcanar en een derde. Over hun identiteit is nog geen informatie beschikbaar. 

De verdachte, Driss Oukabir, zegt zelf slachtoffer te zijn van een diefstal en hij kwam bij de politie aangeven dat zijn identiteitspapieren gestolen zijn. Al snel zag de Catalaanse politie hem als een verantwoordelijke voor de aanslag in Barcelona omdat zijn naam op de huurdocumenten stond die in de witte bestelwagen gevonden werden.

Onduidelijkheid

Zodra zijn naam de ronde begon te doen als hoofdverdachte voor de aanslag, beweerde iemand anders de man in kwestie te zijn. Hij gaf zich aan op het politiekantoor in Ripoll, een dorpje aan de voet van de Pyreneeën.

De burgemeester van Ripoll heeft aan de Spaanse krant La Vanguardia gezegd dat de man op het commissariaat een verklaring aflegde, waarin hij zei dat hij tijdens de aanslag gewoon in Ripoll was. De Catalaanse politie onderzoekt nu waarom de man de diefstal van zijn papieren niet vroeger aangegeven heeft, en ze sluit ook niet uit dat een broer van de man de echte dader is.

Marokkaans staatsburger met strafblad

Toen de man genoemd werd als hoofdverdachte, duurde het niet lang voor er allerlei bijzonderheden over hem bekend raakten: hij is Marokkaans staatsburger, geboren in 1989 in het centrum van Marokko, en na een verblijf in het zuiden van Frankrijk, verhuisde hij enkele jaren geleden naar Spanje waar hij een verblijfsvergunning kreeg.

Hij was bekend bij de politie en verbleef volgens de Spaanse krant El Pais een tijd in de cel in Figueres wegens geweldpleging. In 2012 kwam hij vrij. Hij vestigde zich vervolgens in Ripoll.

Al vier verdachten gevat

Al snel werd een tweede en derde verdachte gearresteerd in Alcanar. En vrijdagmiddag werd ook een vierde verdachte opgepakt door de politie. Dat werd bericht door verschillende Spaanse media en later ook bevestigd door de Catalaanse politie. Over hun identiteit is nog geen informatie beschikbaar.

Gesponsorde artikelen