Verdachte aanslag Straatsburg eerder al 27 keer veroordeeld: parket opent terreuronderzoek

Verdachte aanslag Straatsburg eerder al 27 keer veroordeeld: parket opent terreuronderzoek

Het parket van Parijs heeft bevestigd dat de schutter op de kerstmarkt in Straatsburg “allahu Akbar” riep op het moment waarop hij de trekker overhaalde. Frankrijk beschouwt de daad dan ook als terrorisme. De verdachte is nog steeds niet gevat, maar de politie voert een grootscheepse klopjacht uit.

Remy Heitz, de procureur van Parijs, bevestigde tijdens een persconferentie dat twee doden zijn gevallen en dat één persoon hersendood is als gevolg van de schietpartij. Er is momenteel sprake van minstens dertien gewonden, onder wie minstens zes zwaargewond.

Er is een onderzoek geopend wegens “moord en poging tot moord in relatie met een terroristische organisatie en associatie met een terroristische organisatie”. “Rekening houdend met het doelwit, zijn manier van werken, zijn profiel en de getuigen die hem ‘Allahu Akbar’ hebben horen roepen, is de antiterrorismepolitie in actie gekomen”, verklaarde Heitz nog.

Roland Ries, de burgemeester van Straatsburg, zei tijdens de persconferentie dat het incident “zonder twijfel een aanslag” was.

27 veroordelingen

De 29-jarige dader, geïdentificeerd als Chérif C., is geen onbekende voor het gerecht: hij stond te boek als geradicaliseerd. Bovendien werden gisterenochtend explosieven in zijn huis gevonden. Hij was al 27 keer veroordeeld wegens juridische inbreuken in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Het ging vooral om diefstallen en geweldplegingen.

De man had het stempel ‘Fiche S’ gekregen van de Franse autoriteiten. Daarmee was hij aangemerkt als mogelijke bedreiging voor de staatsveiligheid.

Volgens de taxichauffeur, die door de dader gegijzeld was om te kunnen vluchten, is de dader gewond geraakt tijdens de schietpartij. Toen Chérif C. uit de taxi stapte, kwam hij terecht in een vuurgevecht met agenten, maar hij kon toch nog een tweede keer ontsnappen.

Gesponsorde artikelen