Left Right
scrollTop top

Verdien jij genoeg? Dit is het gemiddelde inkomen per land op één fantastische kaart


Verdien jij genoeg? Dit is het gemiddelde inkomen per land op één fantastische kaart

Je weet misschien niet eens hoeveel je beste vriend of buurman verdient, maar dankzij Movehub kom je nu te weten hoeveel je ten opzichte van de rest van de wereld verdient. Het internationale verhuisbedrijf maakte immers een schitterende wereldkaart met per land het gemiddelde netto-inkomen per maand.

Op de wereldkaart zie je meteen dat Zwitserland qua netto-inkomen een grote voorsprong heeft op de rest van de wereld. Het gemiddelde ligt daar op 6.300 dollar (of zo’n 5.823 euro) per maand. Dat is een pak meer dan in de buurlanden, maar ook dan in de Verenigde Staten. Daar is het gemiddelde netto-inkomen 3.258 dollar (of 3.011 euro) per maand.

Europa

Als je dieper inzoomt op Europa, dan zie je dat niet alleen Zwitserland, maar ook Noorwegen en Luxemburg een hoog gemiddeld netto-inkomen hebben. Maar wat nog meer opvalt, is het grote verschil tussen West- en Oost-Europa. Terwijl het gemiddelde in het westen – behalve in Portugal – schommelt tussen 1.386 en 3.235 (en meer!) euro per maand, ligt het gemiddelde in het oosten onder die 1.386 dollar. In Oekraïne, Georgië, Armenië en Macedonië daalt het gemiddelde zelfs onder 369 euro per maand.

In België schommelt het gemiddelde netto-inkomen tussen 2.310 en 2.772 euro per maand, net als in Duitsland, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Movehub

Noord- vs. Zuid-Amerika

In Amerika zie je vooral grote verschillen tussen het noordelijke en het zuidelijke deel. Terwijl het gemiddelde in de Verenigde Staten op 3.258 dollar per maand ligt, zie je dat in Zuid-Amerika het gemiddelde nergens hoger ligt dan 1.500 dollar per maand. Al zijn er ook in de VS grote verschillen: in Washington D.C. ligt het gemiddelde bijvoorbeeld op 5.450 dollar per maand, bijna dubbel zoveel als het gemiddelde van 2.650 dollar in Mississippi.

Movehub

Afrika

Ook in Afrika ligt het gemiddelde netto-inkomen zoals te verwachten heel laag. Heel wat landen dalen onder de 400 dollar per maand. Drie uitzonderingen: Zambia, Angola en Gabon.

Movehub

Azië

Ook in Azië ligt het gemiddelde netto-inkomen vrij laag. Heel wat landen dalen onder de 700 of zelfs 400 dollar per maand. Alleen Qatar stijgt boven de 3.500 dollar per maand, maar ook in de Verenigde Arabische Emiraten ligt het gemiddelde boven 3.000 dollar per maand. Japan haalt een gemiddelde tussen de 2.500 en 3.000 dollar per maand.

Movehub

Zuidoost-Azië en Australië

In Zuidoost-Azië valt vooral het hoge gemiddelde van Australië op (boven de 3.500 dollar per maand), maar ook de vele landen die onder de grens van 400 dollar per maand dalen.

Movehub

Movehub gebruikte voor de kaarten gegevens die verzameld werden door Numbeo.com, en aangepast door NationMaster op basis van een reeks enquêtes uitgevoerd tussen 2010 en 2014 in de verschillende landen.

Bronnen: Business Insider, Movehub

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…