Verdubbeling van de windmolens in Noordzee: nieuw groot park tegen Franse grens

Verdubbeling van de windmolens in Noordzee: nieuw groot park tegen Franse grens

De capaciteit van windmolens op de Noordzee verdubbelt, tegen 2025. De regering opent een nieuwe zone voor windenergie, dieper in zee en dicht tegen de Franse grens in de zones Noordhinder Noord en Zuid en op de Fairybank. Het moet toelaten om straks de kerncentrales te sluiten. 

Nieuw geloof in windmolens, het is er al iets langer. Dat heeft alles te maken met de prijs van het zetten van windmolenparken in zee, die spectaculair gedaald is. De windmolens brengen op, en dus zijn uitbaters bereid om ze voor een veel lagere prijs te zetten. In het verleden kreeg de forse subsidie die via concessies nodig was om uitbaters te overtuigen scherpe kritiek, zeker van de liberalen die geen fan zijn van overheidssteun.

Maar sinds die markt gekanteld is, en onder meer in Duitsland en Denemarken steeds ‘goedkopere’ windparken verschenen, springt Open Vld op de kar. Staatssecretaris van de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) is dan ook zeer in z’n nopjes om het nieuwe park aan te kondigen. “Er is een heel scherpe daling van de prijs. Het oude systeem van concessies is afgeschaft, dus nu komt er een nieuw systeem. We gaan de nieuwe zone ‘open’ verklaren en de scherpste prijs mag gewoon bouwen”, zo zegt De Backer op Radio 1. “Dat kunnen verschillende spelers zijn. Belgische spelers zijn al top in de wereld, de thuismarkt is daarbij belangrijk. We hopen dat die prijs nog naar beneden kan gaan.”

“Ik hoop wel op geen enkele subsidie. Als je ziet wat de beweging in Nederland en Duitsland is, daar neemt de overheid op voorhand wel een aantal kosten op zich op voorhand. We moeten dat slim aanpakken.”

De Backer moet z’n energiepact waarmaken

Voor De Backer zijn de windmolens van groot belang. Want in het nieuwe energiepact tussen de verschillende overheden in het land staat de ambitie om de kerncentrales te sluiten. Maar dat kan enkel als er veel meer groene stroom bijkomt: de windmolenparken moeten dus tegen 2025 actief zijn. “Die extra capaciteit zal een grote bijdrage geven in de energietransitie. Die capaciteit zou mee de kerncentrales tegen 2020-2025 te kunnen sluiten. Eens de aanbesteding rond is, duurt het anderhalf jaar om de windmolens te bouwen. Hopelijk kan deze regering ze nog afronden. Zo zijn we zeker dat ze voor 2025 gebouwd zijn.”

Nu al bestaat er een zone voor windenergie van 225 vierkante kilometer in de Noordzee, bij Zeebrugge, met 230 windmolens. Dat zijn de Thorntonbank, de Lodewijkbank en de Bligh Bank. De bouw is nog volop bezig en tegen 2020 staan er 430 windmolens.

De nieuwe zone is 221 vierkante kilometer groot en moet nog eens zoveel windmolens tellen. De zone ligt wel dieper in zee, in het gebied Noordhinder Noord en Zuid en op de Fairybank, zo’n 35 tot 40 kilometer in zee. Heel die zone levert zo’n 2 gigawatt op maximum capaciteit. De totale Noordzee-capaciteit is dan ongeveer het dubbel.

epa
epa

Gesponsorde artikelen